BiH
5

Šepić: Šta je urađeno da osigura ravnomjeran razvoj u BiH?

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić ponovo je, na posljednjoj sjednici tog doma, apelirao na Vijeće ministara da izradi i u proceduru u parlament uputi nacrt zakona o ravnomjernom razvoju i ulaganjima u cijeloj BiH.

Šepić je pitao šta je Vijeće ministara BiH u ovom mandatu dosad konkretno uradilo i šta trenutno radi da osigura ravnomjeran razvoj, uravnoteženu implementaciju projekata i balansirana ulaganja na prostoru cijele BiH.

Pozvao je da se u ovoj oblasti usvoji sistemsko rješenje, kakvo postoji i u mnogim državama regiona i EU. Ono podrazumijeva da se sve ljude i svaku regiju i općinu podjednako tretira i zastupa, te da se sredstva za ulaganja, kapitalne investicije i otvaranje novih radnih mjesta ravnomjerno raspoređuju i vraćaju u ona mjesta gdje je dobit i nastala i na osnovu broja stanovnika koliko ih živi u toj regiji i koliko su poreza uplatili.

Smatra da bi se na ovaj način cijela zemlja ravnomjerno razvijala i gradila, svaka općina i dio BiH bi bio jednako tretiran.

"Jedino sistemsko i pravedno rješenje može osigurati unutrašnji ravnomjerni razvoj i integraciju zemlje koja nam je neophodna i stoga očekujem hitnu reakciju Vijeća ministara i drugih institucija u ovom pravcu", kazao je Šepić.