Reakcija
321

Šepić o Izetbegovićevoj posjeti Krajini: To su lažna obećanja kojih je narod svjestan

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Bakir Izetbegović sinoć na tribini SDA u Bihaću, između ostalih, kritikovao i "dvojicu krajiških parlamentaraca koji su zaustavili akcize", danas se oglasio jedan od dvojice – Cazinjanin Senad Šepić.

Šepić je kazao da, iako nema namjeru baviti se, niti posebno više komentarisati politiku i poteze Bakira Izetbegovića, neke stvari, radi javnosti i naroda, ne može prešutjeti. Istakao je da kad god se budu bavili njime, pokušavali mu podmetati i odgovornost za uspjeh svoje "autistične i nesposobne politike" prebaciti na njega, da će odgovoriti argumentima i silom.

"Sinoć u Bihaću, na tribini, pred lokalnim rukovodstvom i kadrom SDA, u prisustvu medija, Izetbegović je svoj lični, mizerni učinak i rezultat svoje vladavine i odnosa prema Krajini, pravdao time da bi se mnogi projekti koji stoje više od 20 godina evo baš sad riješili da 'dvojica krajiških parlamentaraca, iz politikantskih razloga nisu to zaustavili glasajući protiv akciza i da on neće dozvoliti da ti poslanici budu opozicija narodu i državi i da se sa jednim od njih završilo te da više neće biti popuštanja prema onima koji budu nastupali protiv rukovodstva SDA...'", započeo je Šepić.

Rekao je da na takva prozivanja i podmetanja, a jednim dijelom i prijetnje, želi reći nekoliko stvari.

"Prvo, protiv akciza je posljednji put u Parlamentu BiH glasalo 23 kolegica i kolega, a ne samo dvojica krajiških parlamentaraca, dok je samo 14 bilo za, od kojih tek pola Kluba poslanika stranke koju danas, na ovakav način vodi Izetbegović. Drugo, akcize su novi nameti i poskupljenja života ljudima, služile bi za pokrivanje i vraćanje dugova i starih kredita i ne bi bilo nikakvih velikih novih cesta, a što su potvrdile i nedavno objavljene odluke Vlade Federacije BiH u kojima se obrazlaže da će se kredit Razvojnoj banci vraćati iz akciza. Treće, dosad je skoro osam milijardi km prikupljeno po osnovu akciza i putarina u posljednjih 10 godina. Neka pokaže ceste koje su izgrađene tim sredstvima, a pošto je bio u Bihaću, trebao je Krajišnicima odgovoriti koje ceste su u Krajini izgrađene od tih 700-800 miliona km, koliko je od ukupno tih 8 milijardi prikupljeno u tom dijelu BiH? Isto se pitanje može i treba postaviti za svaki drugi dio naše zemlje", zapitao se Šepić.

Naveo je i četvrtu stvar, odnosno ranija predizborna obećanja o investicijama u Krajini, kao što su kargo aerodrom Željava, Unska pruga, plinifikacija USK, brza cesta Sarajevo-Bihać, odnosno šta je od toga urađeno.

"Koliko je investicija osigurao u Krajini u šest godina koliko je predsjednik BiH, a dobio je u tom kraju najveći broj glasova, koliko je imenovanja krajiških kadrova izvršio on, kao i njegovi premijeri u Vladi Federacije i u Vijeću ministara BiH... Da mu pomognemo, od više stotina imenovanja, nema ni dva posto kadra iz tog dijela BiH; nakon šest godina čekanja i lažnih obećanja, djeca u centru Cazina u osnovnoj školi u rukavicama pohađaju nastavu, a naš narod koji je primoran kruh zarađivati van granica BiH, na graničnim prijelazima čeka i po 3 sata, uprkos desetinama apela, molbi i inicijativa koje su krajiški parlamentarci upućivali i usvajali u Parlamentu BiH. Ovo su činjenice, gospodine Izetbegoviću, a to što ste Vi sinoć govorili, su očajni pokušaji prebacivanja vlastite nesposobnosti na druge i prazna, lažna obećanja kojih je naš narod svjestan, u što ćete se uvjeriti dok bude prva izborna prilika", istakao je Šepić.