BiH
6

Senita Slipac: Pripremamo studente za život i dajemo im šansu za bolju budućnost

Piše: A. Dž.
Fondacija Bosana, kojom rukovodi mlada Banjalučanka Senita Slipac, danas je objavila imena novih stipendista i tako mladim ljudima pružila šansu za bolju budućnost.
Senita Slipac (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Senita Slipac (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)

Proces odabira za Slipac i njen tim nije bio nimalo jednostavan. Na konkurs je stiglo preko 100 aplikacija, a mjesta ima samo za deset njih. Trebalo je odabrati najbolje pa je mlada Banjalučanka, koja je upravo zbog te djece i rada u Fondaciji zamijenila losanđelesku adresu onom sarajevskom, proteklih dana proputovala veći dio BiH kako bi intervjuirala studente.

Putujući od Bihaća, Brčkog, pa do Goražda, Mostara i drugih manjih gradova i sela, pokušavala je shvatiti kako ljudi u ovo zemlji žive s tako malim ili nikakvim primanjima. I uvijek joj se nametao isti odgovor - mađioničarski.

"Ovaj process aplikacija i traženja najboljih studenata za stipendiju me toliko naučio, toliko inspirisao i dao nadu da ima budućnosti u ovoj zemlji sve dok postoje roditelji koji se bore i dok postoje uporna djeca. U esejima ta djeca ne navode kako žele uspjeh za sebe niti kako žele pobjeći iz ove zemlje, nego pišu kako žele da se školuju i doprinesu ovom društvu, da budu bolji za svoju porodicu, da se neko ponosi njima. Dostojanstvo i poštovanje je nešto što je skoro svaki aplikant spomenuo", ispričala je Slipac.

Razgovarajući s potencijalnim stipendistima fondacije Bosana, Slipac je, kaže, spoznala koliko su ti studenti odlučni i željni uspjeha, koliko je velika njihova želja za znanjem i učenjem, želja za promjenama nabolje.

"Primijetila sam veliku razliku maturanata iz BiH i SAD-a u njihovoj pripremljenosti za život, za borbu, upoznavanju sebe i svojih mogućnosti. Intervjuirala sam preko pedeset kandidata i nijedan mi se nije javio poslije intervjua da se zahvali za priliku, dok u Americi studente uče kako se pišu pisma zahvale, koliko brzo nakon intervjua se trebaju poslati jer sa tim se izdvajaš od ostalih, pokazuješ koliko ti je stalo. Dosta studenata je pogrešno popunilo aplikaciju jer nisu znali kako da prikažu svoje znanje, zaradu roditelja, svoje uspjehe, diplome. Neki od studenata nisu mislili da je bitno da navedu da su bili učenici generacije, da su pobijedili na federalnim takmičenjima dok je to nešto što u Americi forsiraju. Naši studenti su ili previše skromni ili ne znaju da se prodaju. Mnogobrojni su krivci što ova djeca nisu bolje spremna za život, ali zato mi u Bosana fondaciji i forsiramo njihov profesionalni razvoj. Mi želimo da popunimo tu prazninu da bi oni, kada završe fakultet, stvarno bili najbolji kandidati i za privatne firme i za državne institucije. I najbolji ljekari, i najbolji profesori koji će znati prepoznati i njegovati nešto posebno u studentima što u njima niko nije znao da prepozna", kaže Slipac.

Upravo zbog toga je od ove godine u Bosani pokrenuta stipendija za profesionalni razvoj koju dobijaju studenti koji pokažu više od onoga što se od njih traži na fakultetima.

Ta stipendija podrazumijeva profesionalnu podršku, preporuke i pomoć pri pronalaženju poslova i volontiranja.