{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šengenske promjene neće se odraziti na bezvizni režim BiH

S
11.5.2011. u 11:50
0
15
Šengenske promjene neće se odraziti na bezvizni režim BiH
0
Šengenske promjene neće se odraziti na bezvizni režim BiH
Moguće promjene oko graničnih kontrola unutar Šengenskog prostora neće se odraziti na postojeći bezvizni režim za građane jugoistočne Evrope, poručili su iz Evropske komisije.
Eventualne promjene i uvođenje graničnih kontrola unutar Šengenskog prostora neće se odraziti na bezvizni režim i putovanja građana iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, saopćeno je iz zvaničnog Brisela, objavio je Deutsche Welle.

"Problemi s izbjeglicama iz Afrike nisu ni u kakvoj vezi sa bezviznim putovanjima građana pet zemalja regije, koji su prije godinu i po, odnosno šest mjeseci, dobili mogućnost putovanja u zemlje Evropske unije bez viza. Evropska komisija nastoji prilagoditi svoju viznu politiku i tu je moguće očekivati određene sankcije u slučajevima zloupotrebe, a to znači ako dođe do velikog broja nelegalne migracije, tada je za očekivati instrumente za rješavanje takvog stanja", istakla je Karolina Kottova, kordinatorica i glasnogovornica u Evropskoj komisiji.

Podsjetimo, prije nekoliko sedmica u Italiju je stiglo 25.000 izbjeglica iz Tunisa i njima je izdata šestomjesečna dozvola boravka. Izdavanje takve dozvole izazvalo je velike rasprave i potaklo poces reforme Šengenskog sporazuma.

Francuska i Italija zatražile su ponovno uvođenje kontrola na granicama zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma, a taj zahtjev je podržao i ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich, piše Deutsche Welle.

Međutim, time se ne želi dovesti u pitanje sloboda putovanja unutar Evropske unije, jer Šengenski sporazum se i smatra jednim od najvećih dostignuća EU-a.

"Za veliku većinu građana EU-a pravo na slobodno kretanje je otjelovljenje evropskog projekta i jedan od najopipljivijih rezultata zajedničkog evropskog projekta", kazao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel, dodavši da građani EU-a obave 1,25 milijarde putovanja godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: