{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovo kontrola na evropskim granicama?

S
30.4.2011. u 16:53
0
31
Ponovo kontrola na evropskim granicama?
0
Ponovo kontrola na evropskim granicama?
Evropska komisija planira pooštravanje kontrole vanjskih granica Unije i ponovo uvođenje granične kontrole među pojednim zemljama članicama Šengenske zone.
U Briselu bi uskoro trebao biti predstavljen prijedlog reforme Šengenskog sporazuma, piše list Süddeutsche Zeitung, prenosi Deutsche Welle. Navodno, planirano je pojačanje zaštite vanjskih granica EU, a cilj je sprečavanje ulaska ilegalnih migranata i njihovo putovanje kroz zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

"EU treba mehanizam koji joj dozvoljava da djeluje ako pojedine zemlje članice ne ispunjavaju svoje obaveze na osiguravanju vanjskih granica ili ako vanjske granice, zbog neočekivanih događaja, budu dovedene u opasnost”, navodi se u prijedlogu komisije.

Evropska agencija za zaštitu granica Frontex bi ubuduće trebala imati ključnu ulogu. Za to su potrebna poboljšanja pravne osnove i proširenje operativnih kapaciteta. Za bolju zaštitu granica je Frontexu potrebno više novca i kompetencija. Osim toga, potrebno je poboljšanje pravila saradnje zemalja članica Šengenske zone.

Ponovo pasoške kontrole?

Građani iz takozvanih trećih država bi prilikom ulaska u EU trebali biti zaustavljani, a graničari i odgovorni za migrante u svim zemljama bi imali pristup informacijama. Kao posljednje sredstvo u "kritičnim situacijama", Komisija predlaže "koordiniranu i vremenski ograničenu ponovnu kontrolu internih granica", između zemalja u Šengenskoj zoni. Ova kontrola bi bila na snazi sve dok se uz pomoć drugih mjera ne stabilizuju vanjske granice. Prije toga su se za reformu Šengenskog sporazuma izjasnile Italija i Francuska, prenosi Deutsche Welle.

Italija se žali da je ostala sama pred valom od oko 30.000 migranata iz sjeverne Afrike, ali suočena s hladnim odgovorom svojih partnera, odlučila je izdavati im šestomjesečne dozvole boravka radi "humanitarne zaštite", koje im omogućuju slobodno kretanje unutar Šengenske zone.

Šengenski sporazum veliki korak u evropskoj integraciji

"Sloboda kretanja u Evropi je tekovina koja se ne može staviti na dispoziciju", izjavio je u Berlinu njemački ministar vanjskih posloa Guido Westerwelle.

U Šengenskoj zoni se nalazi 26 zemalja. 400 miliona ljudi može se bez pasoške kontrole nesmetano kretati od Italije do Norveške i Portugala do Poljske.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU će o prijedlogu Komisije o reformi Šengenskog sporazuma razgovarati 12. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: