{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Senat UNSA: Zakon o visokom obrazovanju sadrži odredbe koje ograničavaju autonomiju univerziteta

20.3.2018. u 16:57
10
9
Senat UNSA: Zakon o visokom obrazovanju sadrži odredbe koje ograničavaju autonomiju univerziteta
10
Senat UNSA: Zakon o visokom obrazovanju sadrži odredbe koje ograničavaju autonomiju univerziteta
Na 10. vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) razmatrana je implementacija Zakona o visokom obrazovanju KS, te je konstatovano da sadrži odredbe koje direktno ograničavaju autonomiju Univerziteta u Sarajevu, kao i odredbe čiju primjenu nije moguće izvršiti u zadatim rokovima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na održanoj sjednici Senata UNSA jednoglasno su doneseni zaključci koje prenosimo u cijelosti:

1. Usvaja se tekst prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 33/17) po hitnom postupku.

2. Zadužuju se Rektor Univerziteta u Sarajevu i Komisija za utvrđivanje prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 33/17) po hitnom postupku da na temelju procedure za izmjenu Zakona po hitnom postupku, poduzmu dalje aktivnosti i o istom izvijeste Senat.

3. Zadužuje se Komisija za usklađivanje Statuta Univerziteta u Sarajevu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 33/17) da u tekst nacrta Statuta Univerziteta u Sarajevu ugradi opravdane primjedbe i prijedloge organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kao i da daju obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe i prijedlozi nisu prihvaćeni u pripremi teksta Prijedloga Statuta.

4. Nakon okončanja aktivnosti iz tačke 3. ovih zaključaka, u prvoj polovini aprila 2018. godine, održat će se tematska sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj će se razmatrati tekst Prijedloga Statuta Univerziteta u Sarajevu.

5. Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da je u ovom trenutku preuranjeno donošenje Odluke o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu sa svojstvom pravnog lica, Univerzitetu u Sarajevu u okviru kojeg nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice bez svojstva pravnog lica.

6. Senat Univerziteta u Sarajevu traži da se prijedlog Odluke iz tačke 5. ovih zaključaka povuče iz dalje procedure dok se ne razmotre izmjene Zakona o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta u Sarajevu, te dok se ne urade sve prethodne radnje potrebne za reorganizaciju Univerziteta u Sarajevu, a po modelu koji će biti prihvatljiv Univerzitetu u Sarajevu.

7. Senat smatra da bi donošenje Odluke o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu sa svojstvom pravnog lica, Univerzitetu u Sarajevu u okviru kojeg nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice bez svojstva pravnog lica, nanijelo nesagledivu štetu Univerzitetu u Sarajevu, posebno imajući u vidu da nije potpisan Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja, nije izvršena promjena statusa aktuelnih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, nije izvršena izgradnja informacionog sistema Univerziteta u Sarajevu, te druge neophodne aktivnosti.

8. Rok iz člana 10. prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju u skladu sa kojim su Univerzitet i organizacione jedinice obavezni svoj status uskladiti sa Zakonom najkasnije do 31. decembra 2020. godine, je prihvatljiv za Univerzitet u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: