BiH
28

Senad Šepić objavio formiranje Bloka za Evropu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić potvrdio je novinarima da je danas i zvanično objavljeno formiranje Bloka parlamentaraca BiH za Evropsku uniju (Blok za Evropu).

To je, pojasnio je Šepić, nagovještaj novog pristupa zajedničkog rada institucija u BiH, civilnog društva, nevladinih organizacija, medija i akademske zajednice, a sve je poteklo od opredijeljenosti bh. političkih lidera za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Ovo tijelo je, kako je rekao, nadstranački savez u parlamentima BiH izabranih predstavnika građana zainteresiranih za ubrzanje, popularizaciju i unapređenje procesa priključenja BiH u EU i to bez obzira na političku i nacionalnu pripadnost, a nudi platformu za međusobnu razmjenu iskustava, ideja i informacija.

Cilj je izgradnja partnerstva i otvorenost za direktnu i sadržajnu saradnju s civilnim društvom, nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i građanima u BiH, regionu i Evropskoj uniji.

Šepić podsjeća da u EU ulazi cjelokupno društvo, a ne pojedinci zbog čega je važno imati platformu za sve zainteresirane da bi učestvovali u realizaciji ideja koje će pomoći bržem napretku BiH ka EU.

Osvrnuo se i na pobjedu republikanca Donalda Trumpa koji je danas postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ocijenivši da se politika SAD-a prema BiH neće mijenjati iako je demokratkinja Hillary Clinton imala jasniji stav prema vanjskoj politici koji se poklapao s interesima BiH kada je u pitanju NATO-a i EU.