Lider Nezavisnog bloka
322

Senad Šepić: Na izborima se Četvorka posvetila samo Sarajevu i to je greška

B. R.
Senad Šepić: Ujedinjenje opozicije znači smjenu vlasti u FBiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Senad Šepić: Ujedinjenje opozicije znači smjenu vlasti u FBiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Nezavisni blok (NB) je prvi put učestvovao na lokalnim izborima, a Senad Šepić, predsjednik ove stranke, osvrnuo se na njihov rezultat i djelovanje opozicije u budućnosti.

Obrazložio je zašto je zadovoljan rezultatom NB-a.

"Dobili smo vijećnike u četiri kantona - Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. Radi se o 20 vijećnika i prema dosadašnjim rezultatima postoji prostor da se taj broj popravi u našu korist", ukazao je.

Napomenuo je da su imali i kandidate za načelnike te očekuje da će rezultat u Bugojnu biti u korist kandidata NB-a Asima Karadže.

"Razlika je u 250 glasova u odnosu na prvoplasiranog (op. a. Hasana Ajkunića iz Stranke demokratske akcije), s obzirom na to da se tu očito radilo o izbornoj krađi. Pola sata prije objavljivanja rezultata je naš kandidat vodio. Mi očekujemo da će nam Centralna izborna komisija (CIK) uvažiti prigovor za ponovno brojanje glasova", izjavio je Šepić za Klix.ba.

Istakao je da se stranka već priprema za Opće izbore koji bi se trebali održati 2022. godine.

"Mi smo sada aktivni s platformom 'Evropa sada' i ponudit ćemo je drugim, prvenstveno opozicionim strankama. Želimo na precizan i jasan način napraviti listu prioriteta da bismo što prije postali članica Evropske unije", dodao je.

Kao poseban angažman je naveo da Bosna i Hercegovina dobije novi izborni zakon. Za njega to podrazumijeva elektronsko glasanje, skeniranje glasačkih listića, transparentnost u glasanju.

"To je ključ kojim se mogu desiti promjene u Bosni i Hercegovini. Kada bismo imali poštenije izbore, lakše bi došlo do promjena u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da će se i druge opozicione stranke s kojima razgovaram do kraja ujediniti te da ćemo napraviti zajedničku platformu", ocijenio je.

"Relevantna smo politička stranka"

Prema njegovim riječima, NB je važan politički subjekt koji se bavi pravim temama. Poručio je da će pokušavati primorati vlast da se bavi bitnim temama za građane.

"Zbog toga smo na lokalnim izborima imali slogan 'Samo konkretno'. Pričali smo o pravim problemima i nudili rješenja za prave probleme. U tom smislu mislim da smo relevantan politički faktor. Tek ćemo na lokalnom nivou nametnuti tu vrstu diskursa koju će sigurno morati čuti u vlasti, a vjerujem da je to i platforma koju prihvataju kolege u opoziciji. Radit ćemo na tom ukrupnjavanju i sigurno je da će NB dobijati na značaju", smatra Šepić.

"Četvorka je pogriješila što se fokusirala samo na Kanton Sarajevo"

Komentarisao je odnos NB-a prema Četvorci - Narodu i pravdi (NiP), Socijaldemokratskoj partiji (SDP), Našoj stranci (NS) i Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi (NBL).

"Posljednju godinu sam aktivno radio na tome da priča o zajedničkom nastupu opozicije bude na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Inicirao sam sastanke na kojima su učestvovali lideri sedam stranaka. Osim lidera Četvorke, bili su i lideri Platforme za progres, Hrvatske stranke i ja. Uspio sam sve te ljude dovesti za isti sto. Imali smo konstruktivne pristupe, ali nažalost Četvorka se fokusirala samo na Kanton Sarajevo. Smatrao sam da je to pogrešno i da to treba biti na nivou Federacije", poručio je.

Najavio je da će takav pristup imati i u budućnosti, a nazvao ga je državotvornim. Ponovio je da je pogrešno biti posvećen samo Kantonu Sarajevo. Očekuje da su i drugi lideri opozicije svjesni da je to potrebno uraditi već na sljedećim izborima.

"Četvorka je u Sarajevu napravila uspjeh zato što je imala zajednički nastup. To se nije moglo vidjeti izvan Kantona Sarajevo. Nije država Bosna i Hercegovina samo Sarajevo. Ono jeste važno, ali ako hoćemo da pravimo promjenu, onda Bosnu i Hercegovinu moramo da posmatramo kao jedinstven prostor", potcrtao je.

"Ujedinjavanje opozicije znači smjenu vlasti u FBiH"

Naglasio je da je bitno da se opozicija dogovori, kako je rekao, o ključnim temama. Za njega to znači da se isti principi moraju primjenjivati na cijelom prostoru zemlje - da građani imaju jednaka prava na svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Šepić očekuje da će ukrupnjavanje opozicije sigurno značiti smjenu vlasti u Federaciji. Kako je kazao, samo zajedničkim nastupom se može napraviti promjena.