Potvrđeno za Klix.ba
325

Senad Pećanin je novi advokat Fadila Novalića: Koji su dalji planovi i šta očekuje odbrana

M. G.
Senad Pećanin i Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Senad Pećanin i Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić angažovao je dva nova advokata u svoj tim, potvrđeno je za Klix.ba. Novalića, kako nam je potvrđeno, od sada zastupaju i advokati Senad Pećanin i Elmir Jahić.

U razgovoru s Pećaninom on nam je potvrdio ovu informaciju i dodao da su danas podnijeli žalbu na rješenje Suda BiH kojom se odbija molba Fadila Novalića za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

O žalbi u ovom slučaju će odlučivati vršiteljica dužnosti predsjednice suda BiH, Minka Kreho.

"Sačekat ćemo odluku Suda i, ovisno o njoj, poduzet ćemo daljnje korake. Postoje još nekoliko opcija, ali u svakom slučaju ćemo iskoristiti sve pravne lijekove koje nam zakon nudi", naveo je Pećanin.

Dodao je da očekuje da će ova žalba biti odlučivana u skladu sa zakonom i da će biti poništeno rješenje kojim se odbija zahtjev za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

"S druge strane s obzirom na čitav niz drastičnih kršenja i Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i Krivičnog zakona BiH i Zakona o krivičnom postupku bojim se da, ako se nastavi sa takvim odnosom suda prema nužnosti i prema zakonskoj obavezi poštivanja zakonskih normi, vjerovatno ne možemo ništa očekivati osim dosadašnje prakse", dodao je Pećanin.

Podsjetimo, presudom Suda BiH u predmetu "Respiratori" bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina i direktor "Srebrne maline" Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM.