|

Senad Mašović na primopredaji dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga SAD-a

Senad Mašović na primopredaji dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga SAD-a
52
M. N.
1.10.2019. u 10:37
14
komentara
52

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Na poziv Ministarstva odbrane SAD-a načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović prisustvovao je svečanoj ceremoniji povodom primopredaje dužnosti i ceremoniji organizovanoj u čast novog načelnika Generalštaba Oružanih snaga SAD-a u bazi Myer-Handerson Hall u Virginiji.
U prisustvu najviših državnih i vojnih zvaničnika SAD-a, kao i visokih zvaničnika van SAD-a, dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SAD-a, dvadesetu po redu, preuzeo je general Mark A. Milley.

Da se radi o posebno važnom događaju za ovu zemlju, potvrđuje prisustvo velikog broja zvanica, a među njima su bili i predsjednik Donald J. Tramp, potpredsjednik Michael R. Pence, te državni sekretar za odbranu Mark T. Esper i drugi visoki vojni i civilni zvaničnici State Departmenta SAD-a.

General Mark A. Milley se u svom obraćanju zahvalio svima koji su se odazvali pozivu na ceremoniju, što je, kako je naglasio, dokaz da svi dijelimo zajedničke vrijednosti.

Osim prisustva ceremoniji, bila je ovo i prilika za susrete načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića sa visokim vojnim zvaničnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane SAD-a, kao i predstavnicima drugih oružanih snaga koje su prisustvovale ovoj svečanosti.

U sklopu posjete SAD i prisustva na navedenoj ceremoniji NZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović se susreo sa novim komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy Gowenom. Tokom ovog susreta su razgovarali o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje OS BiH i NG Maryland i mogućnostima proširenja saradnje u narednom periodu.

General Mašović je zaželio uspješan rad generalu Gowenu na novoj dužnosti i izrazio nadu da će NG Maryland nastaviti pružati pomoć i podršku OS BiH u dostizanju većeg stepena operativnih sposobnosti i realizaciji budućih projekata koji bi OS BiH pomogle u daljim aktivnostima u izvršenju zakonom definisane misije i zadataka, kao i dostizanju NATO standarda.

U sastavu visoke vojne delegacije Oružanih snaga BiH koja je prisustvovala ovoj ceremoniji, pored generala Mašovića, bili su šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako i vojni ataše BiH u SAD brigadir Zoran Batarilo.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...