Političko taktiziranje
1

Senad Bratić o povratku na staru funkciju: Većina u NSRS-u treba učiniti prvi korak

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Klub poslanika SNSD-a prošle sedmice je iznenada povukao kandidaturu Denisa Šulića za potpredsjednika Narodne skupštine RS koji je trebao naslijediti SDA-ovog Senada Bratića. Da li je povlačenje kandidature najava Bratićevog povratka pitali smo upravo donedavnog potpredsjednika NSRS-a iz reda bošnjačkog naroda.
Senad Bratić je kazao da o povratku na staru poziciju zna onoliko koliko pročita ili čuje u medijima, ali i da je upoznat o povlačenju Šulićeve kandidature prije početka sedme sjednice NSRS-a.

"Nama je bila čudna sama ta inicijativa. Međutim, prije početka kolegija to je povučeno. Šta je razlog, nezahvalno je nagađati. Možda je razlog taj da je pozicija shvatila da bi nametanje, govorim o biranju predstavnika jednog naroda od drugog, bilo loša poruka, pa su zaustavili inicijativu za imenovanje", kazao je Bratić za Klix.ba.

On ističe da će se tek vidjeti kakva je namjera vladajućih struktura u Narodnoj skupštini RS-a.

Niko ne treba nametati drugom

Na pitanje da li je Šulićevo povlačenje zapravo urađeno zbog ostavljanja prostora za dogovor SDA i SNSD-a u procesu formiranja državne vlasti i kako bi se Bratić vratio na funkciju, on odgovara da u Stranci demokratske akcije o tome nije razgovarano u posljednje vrijeme.

"Svašta se događalo. Postojala je ta inicijativa za moj opoziv pa sam ja dao ostavku. Mi u SDA smatramo da pozicija u NSRS-u treba učiniti prvi korak. Mislim da su vidjeli da ovo nije rješenje za krizu i za formiranje vlasti na državnom nivou. Nije rješenje dizati tenzije, rješenje je samo u dogovoru", ističe Bratić.

On smatra da niko ne treba drugome nametati nešto političkom silom.

"A pogotovo da jedni drugima smjenjujemo izabrane predstavnike koji imaju legitimitet i legalitet da predstavljaju jedan konstitutivni narod", dodao je.

Ukoliko dođe do odluke da Senad Bratić ponovo bude kandidat za staru poziciju, postoje procedure koje su definisane poslovnikom o radu NSRS-a. Prijedlog mora doći od predstavnika u NSRS-u, nekog od poslanika ili klubova.

Deklaracija SDA smijenila Bratića

Za kraj razgovora Bratić je kazao da se inicijativa za njegov opoziv koristila za obračun opozicije ivlasti te da se njegovo ime ponovo koristi za, kako kaže, neke duele i da je cilj očito podići tenzije i produbiti rovove između pregovarača i komplikovati formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i BiH.

Narodna skupština RS je 18. septembra usvojila Odluku o razrješenju potpredsjednika parlamenta Senada Bratića.

U obrazloženju su naveli da je SDA na svom kongresu usvojila političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa RS-a i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS-a i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda. U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske.

Iz SDA je tada stigao odgovor da Milorad Dodik neće disciplinovati SDA, a to će vidjeti kada bude tražio podršku za mandatara za Vijeće ministara BiH.