Dogovor sa SDA?
5

SNSD iznenada povukao kandidaturu Denisa Šulića za bošnjačkog potpredsjednika NSRS

A. D.
Denis Šulić
Denis Šulić
Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS povukao je kandidaturu Denisa Šulića za svog kandidata za bošnjačkog potpredsjednika NSRS, nezvanično saznaje Srpskainfo.

U ponedjeljak, dan prije početka sjednice NSRS, u Kabinet predsjednika Nedeljka Čubrilovića i u klubove poslanika stigao je prijedlog da poslanik Denis Šulić bude kandidat za potpredsjednika.

Međutim, takav prijedlog je iznenada povučen prije sjednice skupštinskog kolegijuma i zbog toga se nije našao na dnevnom redu kolegijuma, pa samim tim ni na redu sjednice parlamenta koja je u toku.

Prema nezvaničnim informacijama, odgađanje imenovanja potpredsednika Narodne skupštine ima veze s pregovorima SNSD i SDA na najvišem nivou oko imenovanja Vijeća ministara BiH i tumači se kao ostavljanje prostora za mogući dogovor.

NSRS je 18. septembra usvojila Odluku o razrješenju potpredsjednika parlamenta Senada Bratića (SDA).

U obrazloženju su naveli da je SDA na svom kongresu usvojila političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa RS i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda. U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske.

Iz SDA je tada stigao odgovor da Milorad Dodik neće disciplinovati SDA, a to će vidjeti kada bude tražio podršku za mandatara za Vijeće ministara BiH.