Intervju
806

Semir Efendić: U Novom Gradu smo vratili vjeru u politiku, a Kanton Sarajevo može mnogo bolje

Razgovarao: Semir Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aktuelni načelnik Općine Novi Grad i nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo Semir Efendić u razgovoru za Klix.ba govori kako misli "pokrenuti Sarajevo", o tome je li "završio" posao u Novom Gradu, zašto je prema njegovom mišljenju insistiranje na zakonu o porijeklu imovine populizam i o drugim temama.

Nosilac ste liste za Skupštinu Kantona Sarajevo. Koliki broj mandata očekujete i da li se vidite eventualno u izvršnoj vlasti u Kantonu Sarajevo?

Očekujem da će lista SDA koju predvodim dobiti najviše mandata u novom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo. Nadam se da će taj broj mandata biti dovoljan za formiranje stabilne vlade i od toga zavisi moje učešće u izvršnoj vlasti. Prosta većina u Skupštini je 18 zastupnika, od 35 koliko čini ovo predstavničko tijelo. Posljednji put kada je vlada bila relativno stabilna je bio period 2002.-2006. kada je SDA osvojila 15 mandata i to je bio period u kojem je premijer bio Denis Zvizdić. Tog vremena građani se još sjećaju. Poslije toga bile su česte promjene parlamentarne većine u toku mandata, smjene ili ostavke premijera i ministara. To nije bio dobar ambijent za rad pa tako ni rezultati svih ovih godina nisu bili onakvi kakve građani Kantona Sarajevo očekuju.

U kampanju ste ušli programom "Pokrenimo Sarajevo". Zašto Sarajevo do sada nije pokrenuto i šta to novo vi kao nosilac liste nudite, koje konkretne projekte?

Naš slogan "Pokrenimo Sarajevo zajedno" je prije svega simbolički vezan za ono što je u proteklih šest godina rađeno u općini Novi Grad gdje smo radili na osnovu programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" i on najavljuje takav pristup poslu u Kantonu, obilježen velikim brojem realiziranih projekata, konkretnim rezultatima u svim oblastima i što je najvažnije promjenom općeg raspoloženja i ambijenta. Mi smo u Novom Gradu vratili vjeru u politiku tako što smo riješili veliki broj nagomilanih problema koji su čekali decenijama. U programu "Pokrenimo Sarajevo Zajedno" naveden je veliki broj konkretnih projekata i aktivnosti koje se planiraju poduzeti. Prvo i možda najvažnije je rješavanje nagomilanih problema u komunalnoj privredi, rješavanje pitanja javnog gradskog saobraćaja, vode i kanalizacije, javne higijene, odvoza smeća i održavanja zelenih površina itd. Zatim, u oblasti saobraćaja izgradnja gradskog autoputa, dovršetak sjeverne i južne longitudinale, kao i izgradnje preostalih transverzala, od kojih skoro pola nije dovršeno.

Jeste li "završili" posao u Općini Novi Grad? Mnogo je i ranije najavljenih projekata koji nisu realizirani. Šta će biti s Kongresnim centrom? Izgradnjom stadiona?

U Novom Gradu urađeno je mnogo, ali općina i dalje treba da se razvija, u nekim oblastima i više nego do sada. To podrazumijeva rješavanje problema koje imaju stanovnici Novog Grada, ali i drugih općina u Kantonu Sarajevo, koji zavise direktno od rada kantonalnih organa vlasti. Ne bih rekao da je mnogo najavljenih, a nerealiziranih projakata iz našeg ranijeg programa. Svega ih je nekoliko koji iz određenih razloga još nisu započeti ili završeni, ali se od njihove realizacije nije odustalo. Što se tiče izgradnje Kongresnog centra, tu smo nažalost skoro dvije godine čekali na rješavanje jednog spora na Kantonalnom sudu koji je riješen prije otprilike mjesec. Imali smo zainteresovane investitore iz Omana prije godinu dana koji su bili spremni investirati u izgradnju ovog kompleksa, ali zbog spora koji se vodio to nije bilo moguće. Sada su se stekli uslovi za raspisivanje javnog poziva za izgradnju Kongresnog centra i očekujemo da će on biti objavljen do kraja godine. Vjerujem i da će se pronaći investitor jer se radi o dobrom projektu.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

S druge strane izgradnja Nacionalnog stadiona sada je još na nivou ideje koja je prezentirana čelnicima Nogometnog saveza BiH i delegaciji UEFA-e. Izrađen je idejni projekt na zemljištu koje je u većinskom vlasništvu općine Novi Grad i u proceduri izrade regulacionog plana Halilovići Općina je uputila prijedlog da se na tom lokalitetu planira izgradnja stadiona. Programom "Pokrenimo Sarajevo zajedno" potvrđena je namjera da se gradi nacionalni stadion, a Kanton kao nivo vlasti u saradnji s lokalnom zajednicom mogao bi biti nosilac ovog posla koji podrazumijeva i uključivanje privatnog sektora zbog poslovnih sadržaja koji bi se nalazili u sklopu stadiona.

Kanton Sarajevo ima značajan budžet, je li novac do sada raspoređivan na prave adrese? Da li je neko "zakinut", a da li su neke službe, projekti i institucije preplaćeni?

Budžet je osnovni dokument koji treba da oslikava politiku Kantona u jednoj godini. Budžet bi u narednim godinama trebalo da bude takav da prati i omogući realizaciju programa "Pokrenimo Sarajevo zajedno". Ono što bih mogao spomenuti za ovu priliku jeste da znatniji dio budžeta nego što je to sada slučaj ubuduće treba biti usmjeren na kapitalne projekte u svim oblastima.

Smatrate li da prije formiranja izvršne vlasti u KS treba prvo biti usvojen zakon o porijeklu imovine. Hoćete li to podržati?

Ne smatram. To je populizam. Postoje važeći zakoni i organi koji treba da ih provode. Ukoliko nadležni organi procijene ili dokažu da nečija imovina nije legalna, postoji zakonska regulativa koja omogućava njeno oduzimanje i u praksi već imamo takve slučajeve. U tom smislu svi građani trebaju biti jednako tretirani, kako nosioci javnih funkcija tako i oni koji tio nisu.

Šta je prema vašem mišljenju prioritet kada je riječ o infrastrukturnim projektima u KS?

Prioritet je prije svega ulaganje u sistem snabdijevanja vodom u svim njegovim dijelovima, od osiguranja novih količina vode, preko obnove pumpnog sistema, izgradnje novih rezervoara pa do primarne i sekundarne distributivne mreže. Također, sistem oborinske i otpadne kanalizacije u dosta dijelova Kantona Sarajevo zahtijeva znatna ulaganja. Pored toga, ulaganje u izgradnju novih i proširenje starih saobraćajnica, rekonstrukcija tramvajske pruge, sanacija gradske deponije, unapređenje sistema prikupljanja otpada u Kantonu, ulaganja u industrijske zone itd.

S kim ćete podržati buduću koaliciju? Koji će biti vaš uslov za neku buduću koaliciju?

Formiranje koalicije zavisi prije svega od izbornih rezultata. Teško je sada prognozirati. Načelno je teže očekivati koaliciju sa strankama ljevice koje ideološka pitanja stavljaju na prvo mjesto pa je s njima često nemoguće dogovoriti saradnju na rješavanju pitanja od općeg interesa, jer se oni trude da i u takvim pronađu neku ideologiju.