BiH
519

Intervju / Semir Efendić: Da bismo nastavili razvoj Novog Grada potrebna nam je podrška i u Općinskom vijeću

Piše: S. H.
Aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić na predstojećim lokalnim izborima ponovo će tražiti povjerenje građana za novi mandat. U razgovoru za Klix.ba ističe da ima viziju novih projekata i razvoja koji će pomoći modernizaciji ne samo Novog Grada već i cijelog Sarajeva.

U prethodnom mandatu Općinu ste vodili u sklopu projekta "Pokrenimo Novi Grad zajedno". Jeste li sve zacrtane ciljeve ispunili i postoji li nešto čime niste zadovoljni?

Program "Pokrenimo Novi Grad Sarajevo" je u najvećoj mjeri realiziran i to je presedan na našoj političkoj sceni. Građani su još od lokalnih izbora 2012. dobro upoznati sa sadržajem programa i konkretnim projektima koje je on sadržavao. Programi na svim nivoima vlasti često su ostajali mrtvo slovo na papiru, međutim to nije slučaj sa našim programom za Novi Grad i to mogu potvrditi svi stanovnici naše općine. Mi smo u jednom sažetom materijalu koji je odštampan i podijeljen građanima dali izvještaj po svim stavkama iz programa Pokrenimo Novi Grad zajedno, a taj izvještaj dostupan je i na našoj web stranici. Ono što je interesantno da su u našem programu bili navedeni i projekti koji su u nadležnosti drugih nivoa vlasti i da smo mi u ove četiri godine uspjeli "natjerati" i druge da rade svoj posao, međutim, ja nisam zadovoljan njihovom ažurnošću, dinamikom realizacije i uopće odnosom prema tim projektima. To su uglavnom projekti čiju realizaciju smo mi inicirali, finansijski i na drugi način podržali, ali čiju realizaciju su vodile druge institucije.

Ukoliko Vam građani daju povjerenje i u naredne četiri godine, šta će biti prioriteti Vašeg rada?

Naš izborni program "Novi Grad 2020" dao je viziju nastavka razvoja općine u naredne četiri godine. Prioriteti su nastavak razvoja komunalne infrastrukture, izgradnja saobraćajnica, kako primarnih u saradnji sa višim nivoima vlasti, tako i lokalnih i nekategorisanih cesta. Također, kada je u pitanju privreda, pored dobrih praksi sa kojima se već započelo u oblasti podrške privredi, posebnu pažnju posvetit ćemo turističkoj ponudi obzirom na rast u ovoj oblasti koji ostvaruje Sarajevo kao glavni grad, čiji dio je i naša općina. Nastavak podizanja efikasnosti rada općinskih službi koje vode upravni postupak u čemu već imamo značajne iskorake. Također, prioritet je da nastavimo biti prepoznatljivi po našem aktivizmu, broju projekata koje realiziramo i socijalnoj osjetljivosti prema ugroženim kategorijama kroz sistemski pristup koji pruža jednake šanse. Takav je slučaj kod podrške porodicama sa više djece koja se već realizira, ali i našim planom iz programa "Novi Grad 2020" da se svim nezaposlenim porodiljama izdvajanjem sredstava iz općinskog budžeta približi ili izjednači porodiljska naknada sa onom koju imaju zaposlene porodilje.

Zašto smatrate da ste najbolji kandidat u odnosu na Vašu konkurenciju?

Smatram da rezultati rada u protekle četiri godine dovoljno govore o meni.

Koji su to infrastrukturni projekti na koje ćete se bazirati. Šta građani Novog Grada mogu očekivati u naredne četiri godine?

Planiran je nastavak uređenja urbanih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj Polja, Olimpijskog Sela, Otoke i Čengić Vile kroz uređenje trgova, zelenih površina, ali i fizičku blokadu pješačkih zona za kretanje automobila. Pored toga infrastruktura padinskih naselja zahtijeva još dosta ulaganja u lokalne i nekategorisane ceste, izgradnju javne rasvjete, odvodnju oborinskih voda, itd. Kada su u pitanju primarne saobraćajnice tu se privode kraju radovi na izgradnji A transverzale, ali započela je i izgradnje devete transverzale. Prioritet u narednom periodu bit će dovršetak izgradnje ove, za Novi Grad, najvažnije saobraćajnice koja će spojiti dva dijela općine presječena željezničkom prugom.

Ovdje moram napomenuti još i da realizacija projekata iz programa "Novi Grad 2020" u velikoj mjeri zavisi od sastava Općinskog vijeća koji ćemo imati nakon izbora. Visok stepen realizacije našeg prethodnog programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" omogućen je stabilnom većinom u Općinsko vijeću. Postoji opasnost da se ta stabilnost Općinskog vijeća izgubi te zbog toga pozivam sve građane koji se odluče da podrže moju kandidaturu za načelnika, da podrže i listu SDA za Općinsko vijeće na čelu sa Rusmirom Baljićem.

Možete li obećati izgradnju kongresnog centra u Novom Gradu u narednom mandatu?

Ono što je bio posao općinske administracije je urađeno i sve je spremno za provedbu međunarodnog tendera za odabir investitora. S obzirom na interes koji je ovaj projekat izazvao u regiji i šire, vjerujemo da će potencijalni investitori prepoznati u njemu priliku za ulaganje. Najvažnije u svemu je da su usvajanjem provedbeno planske dokumentacije i izradom idejnog projekta stvorene pretpostavke da Sarajevo i Bosna i Hercegovina konačno dobiju jedan kongresni centar sa svim pratećim sadržajima koji će trajno glavni grad naše države staviti na mapu kongresnih gradova svijeta. Osim toga, Novi Grad time bi dobio jedan veliki trg, otvorila bi se nova radna mjesta, a Sarajevo će početi ličiti na svjetske metropole kada se centar izgradi. Projekat jeste ambiciozan i u finansijskom smislu izvan mogućnosti općine ili nekog drugog nivoa vlasti, međutim, naše je da projekat dobro pripremimo za investitore koji imaju novac i spremnost da ulažu u našoj zemlji.

Na čemu ćete bazirati odnos građanin-načelnik?

Na iskrenosti i razumijevanju.