BiH
134

Samir Imamović (Naša stranka): Jedino je Općina Novo Sarajevo sama sobom zadovoljna

Razgovarao: Ervin Mušinović
Samir Imamović
Samir Imamović
Kandidat Naše stranke za načelnika Općine Novo Sarajevo Samir Imamović izjavio je za Klix.ba kako, ako pobijedi na ovogodišnjim izborima, ima namjeru promijeniti odnos prema stipendiranim đacima i studentima, kako bi se nakon završetka stipendiranja aktivno uključili u procese razvoja općine, a ne da završe na birou.

Nije jednostavna odluka kandidovati se za načelnika općine, šta Vas je potaknulo na ovaj čin?

Naprotiv, a poručujem mladim ljudima da ne misle da je to nešto tako strašno i nadnaravno. Završio sam Građevinski fakultet u Sarajevu i zaposlen sam u realnom sektoru kao projektant konstrukcija već 10 godina. Kroz projektovanje sam imao saradnju sa svim nivoima vlasti i itekako sam dobro upoznat o nadležnostima, mogućnostima i kapacitetima općine, ali i njenim problemima. Upravo su me ti problemi i način vođenja Općine Novo Sarajevo motivirali da se kandidujem za načelnika u ime Naše stranke. To je posao kao i svaki drugi te je dostupan svakom ko iskaže odgovornost, poštenje, interes, volju i znanje. Jedan od dodatnih razloga moje kandidature je, opravdano, potenciranje da nam trebaju mladi i da su mladi budućnost. Zar još jedna generacija treba dočekati starost dok se jedni te isti dinosauri 25 godina rotiraju na ringišpilu funkcija? Ja ne želim slijegati ramenima i pognute glave hodati ulicom, već napraviti konkretne stvari i ostaviti nešto novim generacijama u nasljedstvo.

Vrijeme predizborne kampanje iskoristit ćete za predstavljanje svog programa kojim ćete se voditi ako dobijete načelničku poziciju. Koji su to glavni problemi s kojim ćete se uhvatiti ukoštac ako Vam građani ukažu povjerenje?

Probleme s kojim se susrećemo u Novom Sarajevu prezentiram u kampanji kroz program rješenja. Potrebno je napraviti funkcionalne mjesne zajednice pristupačne našim građankama i građanima, pojednostaviti birokratske procedure u Općini i uvesti elektronsko-informacioni sistem. Pokrenuti biznis inkubatore i ukinuti parafiskalne namete za razvoj malih i srednjih preduzeća u začetku biznisa. Dovesti u red Općinu po pitanju sigurnosti. Kada pomenem sigurnost, tu mislim na uređenje parking prostora, formiranje zelenih barijera uz saobraćajnice, održavanje i uvođenje rasvjete, uvođenje protivpožarne zaštite te realiziranje dugogodišnjeg projekta videonadzora.

Potrebno je pojačati fokus na redovno održavanje i uređenje kompletne infrastrukture kroz sva četiri godišnja doba uz aktivan rad komunalnih i općinskih inspekcija. Općina mora imati posebnu obavezu prema socijalno ugroženim kategorijama i našim penzionerima - otvaranje funkcionalnih dućana osnovnih životnih namirnica u zapuštenim općinskim poslovnim prostorima. Popis 2013. godine nije urađen kako bismo mi prebrojavali krvna zrnca i raspravljali o nacionalnosti, već koristili podatke koji će nam pomoći da sagledamo socijalnu kartu i kompletno stanje u Općini Novo Sarajevo po svakom pitanju. Za osobe s invaliditetom, slabovidne i slijepe osobe ću konačno osigurati neometan pristup saobraćajnicama i javnim objektima. Naši najmlađi moraju imati siguran put do škole, ali i kvalitetno i sadržajno školovanje i vannastavne aktivnosti, a inkluzija ne smije više biti samo riječ.

Imate li u planu pokretanje novih infrastrukturnih projekata i koji od njih će bit prioritetni?

Za načelničkog mandata mogu obećati izgradnju rekreaciono-sportskog izletišta Park-šuma Hum na Humu, koji je ujedno i simbol naše općine. Da bi se Hum napravio funkcionalnim potrebno je izgraditi pristupne saobraćajnice, vodosnabdijevanje, hortikulturno uređenje, biciklističke staze, izletište i vidikovac. Druge sarajevske općine imaju Barice, Pionirsku dolinu, Vrelo Bosne i odnedavno Centar Safet Zajko, samo Novo Sarajevo nema ništa. To mogu smatrati jedinim ozbiljnim i izvodivim infrastrukturalnim projektom za realizaciju koji je planiran i u Strategiji razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine. Manji projekti koje planiram realizovati su nikad dovršeno popločavanje Vilsonovog šetališta i izgradnja strateški pozicioniranih parking garaža na području Općine uz javno-privatno partnerstvo, ali i javno-javno partnerstvo. Upravo sam objavio jedno takvo idejno rješenje gdje bi i FK Željezničar i Općina profitirali u jednoj takvoj priči.

Obećavati stotine projekata i započinjati skoro sve kao što to čini aktuelni načelnik bez plana i roka realizacije je neozbiljno i diletantski, a kao stručna osoba sagledat ću koji projekti imaju smisla da se realizuju u roku od četiri godine u okvirima budžeta, a koje moramo odgoditi, jer je neozbiljno i nemoguće sve realizovati u isto vrijeme. Tu imamo već izgrađene kapitalne objekte koji nisu funkcionalni ili samoodrživi, a i njima moramo posvetiti posebnu pažnju, jer najskuplji objekti su oni koji se ne koriste i ne služe svojoj svrsi.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom općinskih službi i kako komentarišete dosadašnji način trošenja budžetskih sredstava. Da li je on optimalan ili pak imate određene zamjerke?

Dosadašnjim radom nisam zadovoljan, kao ni većina građana. Jedino je Općina sama sobom zadovoljna. Općina mora biti servis u službi građana, a ne obratno. Dok je tako, većine neće biti zadovoljne dosadašnjim radom. Kroz razgovore sa građanima ne mogu se oteti dojmu da su dovoljno upućeni u činjenicu da su budžetska sredstva njihov novac i da svojim glasom oni daju svoj novac na povjerenje i upravljanje načelniku i vijećnicima.

Dosadašnji način trošenja budžetskih sredstava je katastrofalan i netransparentan. Sredstva se planiraju, ali ne troše, već se gomilaju kako bi bila potrošena u izbornoj godini. Činjenica da se isplanira jedno, krene u realizaciju drugog, a realizuje sasvim nešto treće ukazuje na poigravanje sa budžetom kao da je riječ o ličnim računima. Aktuelni načelnik se ponaša toliko bahato stvarajući sliku u javnosti kao da daje lični novac, a ne općinski tj. novac građana. Do sada se pokazalo da je priča o budžetu neka velika tajna koju razumije samo načelnik.

Kojeg kandidata doživljavate najozbiljnijim konkurentnom za načelničku poziciju?

Nažalost, kao konkurent je agresivnom kampanjom nametnut pretendent za doživotnog načelnika, jer on ima novac građana na raspolaganju i zloupotrebom novca stvara prednost u izbornoj kampanji. Općinu kao taoca držao je 3,5 godine, da bi kroz medijsku ekspanziju i posljednjih šest mjeseci aktivnog rada stvorio uspješnu sliku o sebi. Za svojih skoro 10 godina upravljanja je uradio koliko je znao i umio te mislim da je krajnje vrijeme za nove generacije.

Šta poručujete svojim biračima, ali i generalno stanovnicima općine?

Svojim biračima poručujem da izađu na izbore, a generalno građankama i građanima Novog Sarajeva poručujem da su izbori jednom u četiri godine te da je to prilika da iskažu svoje razočarenje, protest ili povjerenje. Ne bi trebali sagledavati sliku samo posljednjih šest mjeseci, već posljednjih osam godina. Neizlaskom na izbore direktno se podržava postojeća situacija. Našim penzionerima posebno skrećem pažnju da svoje dostojanstvo ne prodaju za 50 KM ili jedan izlet u godini uz sitne jednokratne znake pažnje od aktuelnog načelnika. To nije njegov novac, već novac koje je izdvojila Općina. Moji roditelji su penzioneri i vrlo sam osjetljiv na tu kategoriju stanovništva, kao i na osobe s invaliditetom. Generalna poruka je da oživimo komšiluk i budemo dobre komšije.

Šta ćete promijeniti u odnosu građanin-načelnik?

Od trenutka kada je objavljena moja kandidatura, do danas sam obišao sve ulice u Općini Novo Sarajevo, razgovarao sa našim građanima i popisao probleme. Nakon izbora, naši vijećnici će "zatrpati" Općinsko vijeće inicijativama za rješavanje problema, a bitće mi zadovoljstvo da ih sprovedem kao budući načelnik. Naredni korak je ukazivanje građanima na to koje su nadležnosti načelnika i Općine. Dosadašnji rad načelnika je izazivao konfuziju, pogotovo u predizbornom periodu gdje su vješto potencirani kantonalni projekti pod općinskim. Za mog mandata načelnikova kancelarija će se najvećim djelom preseliti na ulicu i među ljude. Konačno ću Općinu staviti da bude servis u službi građana, a njihov novac iz budžeta ću transparetno usmjeriti za kreiranje što ugodnijeg, sigurnijeg i sadržajnijeg života u našoj Općini Novo Sarajevo. Mjesne zajedinice moraju biti vraćene građanima, ali i povjerenje građana u Općinu. Spreman sam primiti kritike, prijedloge i sugestije i ne kriti se u zgradi Općine. Obaveza načelnika je da preuzme odgovornost i stane iza svojih građana, a ne da čeka druge ili više nivoe vlasti da riješe probleme.

Koji su za Vas najbolji potencijali općine, a koji do sada nisu bili iskorišteni?

Potencijali su na svakom koraku. Do sada se pokazalo da Općina samo troši novac građana, a vrijeme je da se počne puniti budžet kroz neiskorištene resurse. Također i naši građani su neviđen potencijal, a posebno se mora promijeniti odnos prema stipendiranim đacima i studentima, kako bi se nakon završetka stipendiranja aktivno uključili u procese razvoja općine, a ne da završe na birou. Podrška pokretanju malih i srednjih preduzeća, reklamni prostor, raznovrsni sadržaji za sve životne dobi stanovništva, zelene površine, turističke ponude, kulturno-umjetničke manifestacije i performansi, kreativne radionice i sl. su neiskorišteni kapaciteti općine Novo Sarajevo.