Lider PMP-a
46

Semir Drljević Lovac: Ne želim kao Trump govoriti da smo pokradeni i dizati tenzije u Mostaru

G. Š.
Semir Drljević Lovac (Foto: G. Š./Klix.ba)
Semir Drljević Lovac (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon što je Prva mostarska partija (PMP) u Starom Gradu u Mostaru osvojila vijećnički mandat, a potom ostala bez njega, što je izazvalo buru reakcija, lider ove partije Semir Drljević Lovac za Klix.ba kaže da on i njegova stranka neće biti kao Trump.
"Ne želim kao Trump govoriti da smo pokradeni i dizati tenzije, jer još uvijek vjerujem u sistem. Mi smo podnijeli žalbe na osnovu dokaza o nepravilnostima koje imamo i vjerujem da će se utvrditi greške koje su se dogodile, te biti ispravljene", kazao je Drljević.

Ovaj mandat kao i svaki drugi po njegovim riječima mora biti po volji građana koji su glasali bez obzira na rezultate, te podsjeća da je u politiku ušao s ciljem da se lokalni problemi u Mostaru rješavaju parlamentarno kroz zakonske regulative, a nikako kroz radikalne mjere.

"Svi su nervozni i čekaju konačne rezultate. Ne želim da podižem tenzije bez potrebe, niti želim bez valjanih dokaza govoriti o krađi ili trgovini glasova, jer vjerujem da će nadležne službe časno obaviti svoj posao i riješiti nepravilnosti koje postoje, te da će svi mandati u Mostaru biti raspoređeni po volji građana", kaže Drljević.

Naglašava kako ga u cijeloj priči oko izbora u Mostaru najviše boli činjenica da ovo nisu bili lokalni nego nacionalni izbori, na što je upozoravao i na samom početka izborne kampanje.

To se po njegovim riječima najbolje vidi u činjenici da je u javnosti glavno pitanje hoće li gradonačelnik biti Hrvat ili Bošnjak, što smatra apsurdnim prioritetom za funkcionalnost grada.

"Ovdje su se uplele puno veće stravi i ovo nisu bili lokalni izbori, a mi smo čista lokalna partija kao i Pravo na grad i samo smo se bavili lokalnim temama", pojašnjava Drljević.

Smatra kako zbog toga nisu osvojili mandat ljudi poput Marina Bage i Huseina Oručevića koji su puno uradili za Mostar i dobrobit građana toga grada.

"Odjednom su nam nabili 'rat svjetova'. Visoki zvaničnici koji su tokom kampanje dolazili u Mostar i radili za velike partije doslovno su ubili opoziciju i lokalne partije, a ta namjera se vidjela od samog početka kampanja, na šta sam ja i upozoravao", pojašnjava nam Drljević.

Tvrdi da su to sve partikularni interesi , ali da će on i njegova partija ostati dosljedni ciljevima ulaska u politiku da se za interese građana Mostara bore zakonski i ustavno.

"Uveliko se zna koje su bile nepravilnosti i ja ne želim govoriti ko, šta i kako je krao, ali vjerujem da će CIK i nadležne službe istražiti i utvrditi sve nepravilnosti", poručio je Lovac.

Predsjednik mostarskog SDP-a i nosilac liste Bh. bloka (SDP BiH i Naša stranka) Arman Zalihić koji je računao da će glasovima PMP dobiti sedmi mandat u novoj vlasti Mostara tvrdi da je PMP pokradena da bi SDA i HDZ nastavili kontrolu nad tajkunskom gradnjom.

"Mandat ukraden PMP-u u Starom gradu nije običan mandat. Taj mandat je težak milione maraka, jer većina od 5 vijećnika tog gradskog područja po Statutu određuje raspodjelu 80 posto sredstava prikupljenih po osnovu dodijeljenog građevinskog zemljišta", tvrdi Zalihić.

Naglašava da bi se s ukupno tri mandata, Bh. bloka i PMP-a u Starom gradu mogli na jednom području svim građanima Mostara pokazati kako se vlada na transparentan i pošteni način.

"Taj mandat bi obesmislio tzv. Sporazum o Mostaru SDA i HDZ-a, čiji je jedini cilj da svojim tajkunima osiguraju usvajanje urbanističkih planova, parceliranje gradskog zemljišta i dodjelu istog kako oni to žele. Sporazum je predviđao da većina vijećnika jednog gradskog područja daje suglasnost na urbanističke planove na tom području. A jedini motiv SDA u toj priči je da ovlada lokalitetom Sjevernog logora kako bi na tom djelu grada ispunjavala želje svojih građevinskih tajkuna", kaže Zalihić.

Da Bh. blok i PMP imaju većinu u Starom gradu tvrdi da bi SDA bila, "izvedena na čistac ili bi morala glasati protiv svog Sporazuma i time potvrditi naše tvrdnje o njihovim motivima".

"Zato ovo nije običan mandat. Zato su krali gdje su stigli u Mostaru, a kad ni to nije bilo dovoljno, digli su na noge pola države i završili posao u Sarajevu, za dva glasa. Ali još ćemo se ganjati, vidimo se na Vijeću", poručio je Zalihić.

Specifikum Mostara je odavno da se nakon izbora dovodi u pitanje njihova regularnost i da pritužbe pršte na sve strane. Tako se nakon zadnjih izbora koji su održani prije 12 godina u Mostaru čekalo godinu i pol dana da se izabere gradonačelnik, pa građanima Mostara i nije iznenađenje da se do formiranja nove vlasti igre bez granica nastavljaju.