Po pravdu i do Strazbura
17

Semir Drljević Lovac: Naš mandat je pripasan DF-u, a CIK dokaze za to ignoriše

G. Š.
Semir Drljević Lovac (Foto: R. D./Klix.ba)
Semir Drljević Lovac (Foto: R. D./Klix.ba)
U Prvoj mostarskoj partiji (PMP) tvrde da je pogrešno upisanim glasovima u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) mandat koji su oni osvojili u mostarskom Starom Gradu pripisan DF-u i Koaliciji za Mostar.

Iz ove partije tvrde da su za jedan glas izgubili mandat u Starom Gradu od DF-a, a nakon što su uočili pogrešku u unosu glasova i uz priložene materijalne dokaze tražili od CIK-a ispravku jučer su dobili šokantan odgovor da je njihov zahtjeva za ponovno brojanje neutemeljen, dok pritužbu na pogrešan unos glasova, kako tvrde CIK nije ni razmotrio.

Lider PMP-a Semir Drljević Lovac za Klix.ba vidno izrevoltiran odgovorom koji je dobio kaže kako se ovdje radi o gluhim telefonima, jer je ova partija uz priložene materijalne dokaze tražila ispravku rezultata, navodeći kako se brojevi glasova u vreći ne poklapaju sa onima koji su uneseni u CIK-u.

"Prema rezultatima glasova sa vreće gdje mi imamo 23 glasa u CIK-u su unesena 22 glasa, dok na istom mjestu Koaliciji za Mostar ima 266 upisanih glasova u CIK-u, a u vreći su bila 263 glasa. Dakle četiri glasa su pogrešno upisana, a nama je falio jedan gas za mandat", kazao je Drljević.

Upisano u CIK-u
Upisano u CIK-u

Tvrdi kako je PMP-u jučerašnjom Odlukom CIK BiH nanesena ogromna šteta i dodatno poljuljano povjerenje građana u funkcioniranje kompletnog sistema.

"Ovo je definitivno prevara u namjeri kriminalnog dijela CIK-a jer iz priloženog se jasno vidi da su pogrešno upisali rezultate na biračkom mjestu 155A019. Time je naš mandat pripisan DF-u, odnosno Koaliciji za Mostar", rezigniran je Drljević.

Podsjeća da je na njegov lični zahtjev Prva mostarska partija dobila odobrenje od predsjedniku Gradske izborne komisije Hilme Đidelije da izvrši uvid u zbirni pregled podataka.

Broj glasova u vreći iz GIK-a
Broj glasova u vreći iz GIK-a

Razlika u zvaničnim podacima CIK-a i zbirnog pregleda je četiri glasa u korist PMP-a. što znači da su izborili mandat u izbornoj jedinici Stari Grad, ali da je na nepravičan način, po njima, pripisani DF-u, što je CIK pored priloženih dokaznih materijala zanemario kao značajnu činjenicu.

"Šokiran sam ovim to se dogodilo, ali nećemo stati na ovome niti dozvoliti da se ovako manipuliše s nama i našim glasačima. Cijeli slučaj ćemo predati na sud, ako treba ići ćemo i do Starzbura", poručio je lider PMP-a.