{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Semberija: Kiša pogoduje proljetnim usjevima

S
17.5.2012. u 11:16
0
0
Semberija: Kiša pogoduje proljetnim usjevima
0
Semberija: Kiša pogoduje proljetnim usjevima
Kiša koja ovih dana pada u Semberiji pozitivno utiče na razvoj strnih žita i jarih kultura, ocijenio je rukovodilac Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Bijeljini Dragan Zarić.
"Relativno su velike količine padavina, negdje oko 40 litara po metru kvadratnom u zavisnosti od područja, te sa aspekta vlage to je izuzetno dobro došlo i pogoduje u početnim fazama rasta i razvijanja jarih kultura, prvenstveno kukuruza i soje", rekao je Zarić Srni.

On je napomenuo da je za ratarske vrste bitno da temperatura, i noćna i dnevna, nije relativno niska, a trenutno se nalazi na minimalnoj granici za normalno napredovanje biljaka.

"Za pšenicu koja je trenutno u fazi klasanja, odnosno cvjetanja i oprašivanja, temperatura u toku noći ne bi trebalo da padne ispod 10 stepeni Celzijusovih, a optimalna je od 20 do 25 stepeni", rekao je Zarić.

On je napomenuo da, obzirom da su u proteklom periodu bile visoke temperature, ovo zahlađenje predsatvlja temperaturni šok za biljke, ali neće biti većih negativnih posljedica na njihov dalji rast.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: