|

U proljećnoj sjetvi biće zasijano oko 1.100 hektara u "Semberiji"

U proljećnoj sjetvi biće zasijano oko 1.100 hektara u "Semberiji"
0
S
SRNA
7.3.2012. u 13:21
0
komentara
0

dijeljenja
U proljećnoj sjetvi biće zasijano oko 1.100 hektara u "Semberiji" Foto: Ilustracija
U proljećnoj sjetvi na Poljoprivrednom dobru "Semberija“ biće zasijano oko 1 100 hektara raznih kultura, rekao je Srni tehnički direktor ovog dobra Radomir Prodanović.
"Planirali smo da zasijemo oko 350 hektara soje, 575 hektara kukuruza, 60 hektara sjemenskog suncokreta, 30 hektara sjemenskog kukuruza i oko 50 hektara krmnog bilja“, naveo je Prodanović.

On je dodao da je bilo planirano da se zasije grašak, ali da su od toga odustali jer nisu sklopili dogovor sa fabrikom "Sava-Semberija“.

"Mi smo bili spremni ući u proizvodnju, ali fabrika 'Sava-Semberija' nije zainteresovana za kupovinu, a s obzirom na to da su oni jedini kupac na ovom području i da grašak ne trpi duge transporte, primorani smo da odustanemo od proizvodnje“, rekao je Prodanović.

On je rekao da će od ukupno 173 hektra uljane repice koje su namijenjene fabrici "Bimal" iz Brčkog biti isporučeno tek 30 odsto.

"Zbog jesenje suše uljana repica nije nikla kada je trebalo, a onda su nastupili hladni dani i niske temperature koje su spriječile da se ona razvije tako da će od ukupne zasijane površine biti isporučeno jedva nekih 30 odsto“, rekao je Prodanović i dodao da se nada da će uspjeti da sklope ugovor sa "Bimalom" za otkup soje.

Planom proljećne sjetve na području opštine Bijeljina planirano je da se zasije 32 892 hektara raznih poljoprivrednih kultura, rekla je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Bijeljina Jelica Radičić.

"Za proljetnu sjetvu koja počinje u martu planirano je da se zasije 26 800 hektara kukuruza, 492 soje, 276 suncokreta, 340 duvana, 3 904 povrća, 1 080 hektara krmnog bilja“, rekla je Radičićeva.

Ona je dodala da se u martu vrši sjetva ranog povrća, a to se odnosi na krompir, mrkvu, grašak i ranije kulture.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.