Ročište bh. studentu
182

Selmir Mašetović pred turski sud izlazi tek u septembru

D. Be.
Selmir Mašetović
Selmir Mašetović
Selmir Mašetović, 23-godišnji mladić iz Gradačca, koji je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fethullaha Gulena koji turski režim smatra terorističkim, tek u septembru će se pojaviti pred sudom.

To je za Klix.ba potvrdio ambasador BiH u Republici Turskoj Bakir Sadović koji se s Mašetovićem sreo prije deset dana.

"Vidjeli smo se drugog dana Bajrama i razgovarali o njegovom statusu. Selmir sada završava posljednje ispite u ovom ispitnom roku. S obzirom na to da je na slobodi on se sada može posvetiti fakultetu", kazao je ambasador Sadović.

S obzirom na to da je od 20. jula do kraja augusta ljetna pauza u turskim sudovima i tužilaštvima, student iz Bosne i Hercegovine u Ušaku neće se moći prije septembra pojaviti na svjedočnju.

"Očekujemo se da će na prvom svjedočenju u septembru biti poznato više o samom slučaju i koliko će trajati sam proces. Svi se nadamo da će tužilaštvo odustati od podizanja optužnice, kao šte se to dešavalo i u ranijim slučajevima", rekao je ambasador BiH i dodao da su u Turskoj procedure striktne i moraju se poštovati.

Bh. ambasador bi se uskoro trebao sresti s podsekretarom Ministarstva pravde Republike Turske da bi ga detaljnije upoznao o Selmirovom slučaju s ciljem ubrzanja procesa.

Sud je Mašetoviću naložio da ima obavezu jednom sedmično javljati se policijskoj stanici u Ušaku, a izrečena mu je i mjera zabrane napuštanja teritorije Republike Turske.