BiH
0

Selman: Notari u RS nezakonito povećali cijene usluga

FENA
Džerard Selman
Džerard Selman
Ministarstvo pravde Republike Srpske (RS) pokrenulo je inicijativu za donošenje nove uredbe kojom bi notarske usluge, nakon što su nedavno povećane, bile umanjene za 15 do 20 posto.

Resorni ministar Džerard Selman tvrdi da je svim notarima uputio dopis i zatražio da ne primjenjuju tzv.stručno mišljenje na osnovu kojih je došlo do poskupljenja notarskih usluga prilikom registracije preduzeća u RS-u.

Privrednici su već ranije zatražili od Ministarstva pravde da hitno reaguje, a iz tog resora stiže i stav da poskupljenje notarskih usluga prilikom registracije preduzeća nema ni njihovu niti podršku Vlade.

“Došlo je do poskupljenja notarskih usluga, što je u suprotnosti sa samim ciljem izmjena i dopuna Zakona o notarima, ali i s namjerom zakonodavca da se pojednostavi, pojeftni i , na određeni način, unaprijedi poslovni ambijent u RS-u”, kazao je ranije Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a.

Resorni ministar i danas krituje rad Notarske komore i tvrdi da se ona „u posljednje vrijeme ponaša veoma čudno i suprotno Zakonu o notarima“.

Nijedan organ Notarske komore, kategoričan je Selman, nije nadležan za utvrđivanje cijena svojih usluga, već Vlada RS-a, koja jedina to može da utvrdi.

“Ako je i bilo određenih nejasnoća, Notarska komora je trebalo da se obrati resornom ministarstvu, industrije, energetike i rudarstva, koje je predložio Zakon o privrednim društvima ili zatraži stručno mišljenje Narodne skupštine”, naveo je Selman danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

U Notarskoj komori nisu se još izjasnili o optužbama upućenim na njihov račun.