BiH
0

Selman: Nema pobune osuđenika u KPZ Foča

FENA
Ministar pravde Republike Srpske Džerald Selman tvrdi da u Kazneno-popravnom zavodu Foča nema pobune osuđenika.

"U skladu sa važećim pravnim propisima i pravilnikom jutros je prevaspitna služba obavijestila zatvorenike u koju kategoriju zatvorenika spadaju i možda je u tom slučaju došlo do negodovanja, ali se ne radi o pobuni", kazao je Selman novinarima u Bijeljini navodeći da je stanje u KPZ Foča redovno.

Kao netačne, resorni ministar je odbacio sve navode zatvorenika da su uvjeti njihovog boravka nehumani, ističući da od nadležnih institucija nije dobio saznanja da u toj ustanovi dolazi do kršenja ljudskih prava, odnosno zloupotreba ovlaštenja osoba koje rade na osiguranju fočanskog KPZ-a.

Podsjećamo, grupa osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Foča obavijestila je danas javnost da je blokirala dio zatvora i da se u taj dio ne može ući.

Razlozi za pobunu su, kako je javio Radio RS-a, nehumani uvjeti boravka u toj ustanovi, koji su bitno pogoršani nakon bjekstva osuđenika Radovana Stankovića.

Pobunjeni osuđenici su svoje zahtjeve formulirali u pet tačaka, među kojima je i poboljšanje zdravstvene zaštite, uredno snabdijevanje vodom za piće, te smjena načelnika za prevaspitavanje oduđenika.

Od ovih zahtjeva, oduđenici kažu, neće odustati i o njima će jedino razgovarati sa resornim ministrom.