{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selma Suljagić-Zukić prvi doktor dentalne forenzike u BiH

F
29.11.2012. u 18:12
0
13
Selma Suljagić-Zukić prvi doktor dentalne forenzike u BiH
0
Selma Suljagić-Zukić prvi doktor dentalne forenzike u BiH
Foto: Facebook
Viša asistentica na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu Selma Suljagić- Zukić postala je prvi doktor nauka iz oblasti dentalne forenzike u Bosni i Hercegovini
Ova tridesetsedmogodišnja ekspertica, koja je primarno znanje sticala na matičom fakultetu, kao i u obrazovnim ustanovama širom Evrope, danas je u prepunom amfiteatru Stomatološkog fakulteta odbranila doktorsku disertaciju "Analiza linearnih dimenzija mandibula bosanskohercegovačke populacije i trodimenzionalnih modela mandibula u svrhu procjene spola, antropološko-forenzička studija".

Suljagić-Zukić je prva izvršila procjenu spola na temelju analize linearnih i trodimenzionalnih dimenzija mandibula (donjih čeljusti) rađenu na primjeru bosanskohercegovačkog stanovništva.

Poređenjem ovog i istraživanja drugih autora, obavljenih na uzorcima južnoafričke, malajske, njemačke i hrvatske populacije, Suljagić-Zukić je dokazala da postoje razlike u linearnim dimenzijama mandibula bosanskohercegovačke populacije u odnosu na ostale populacije u svijetu.

Diskriminantna funkcijska analiza linearnih modela mandibula ponudila je tačnost predikcije spola veću od 85 procenata. Za svaku mandibulu napravljen je 3D model i izvršena su naučna mjerenja.

Na konkretnom primjeru mandibula iz forenzičkih slučajeva identifikacije žrtava rata u BiH, prikazana je upotrebljivost dokazanih naučnih činjenica u praktičnom radu stomatologa forenzičara.

Komisija je doktorsku disertaciju ocijenila najvećim ocjenama, a mentorica Hajrija Konjhodžić- Raščić kazala je da je ovo unikatno naučno djelo koje otvara vrata razvoju dentalne forenzike u Bosni i Hercegovini.

Komisija je posebno istakla kako je danas odbranjena doktorska disertacija u Bosnu i Hercegovinu donijela virteulnu antropologiju, kao jednu od najmodernijih disciplina na svjetskom nivou.

Selma Suljagić- Zukić je prije četiri godine magistrirala, također iz oblasti dentalne forenzike, i može se smatrati pionirom stomatološke forenzike u našoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: