{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selma Spahić otkazala učešće na Sterijinom pozorju zbog Emira Kusturice

11.4.2013. u 19:05
1
36
Selma Spahić otkazala učešće na Sterijinom pozorju zbog Emira Kusturice
1
Selma Spahić otkazala učešće na Sterijinom pozorju zbog Emira Kusturice
Selma Spahić, lijevo (Foto: Klix.ba)
Uspješna bh. rediteljica Selma Spahić otkazala je učešće na festivalu Sterijino pozorje zbog najave da će ga otvoriti reditelj Emir Kusturica.
Ona je Direkciji Sterijinog pozorja poslala pismo u kojoj ih obavještava se povlači sa ovogodišnjeg festivala uz obrazloženje da je Direkcija, pozvavši Kusturicu, dala legitimitet nacionalističkoj retorici.

Bh. rediteljica je navela da njena odluka znači i da se iz takmičarskog dijela festivala povlači i predstava koju je režirala, "Grebanje ili Kako se ubila moja baka".

"Izborom Emira Kusturice za osobu koja će svečano otvoriti ovogodišnji festival jasno ste nam dali do znanja koji je vaš stav. Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredjeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet. Na takvom festivalu ne želim da učestvujem", poručila je Selma Spahić, a prenose beogradski mediji.

Dodala je da umjetnici imaju etičku dužnost da se svim sredstvima koja su im na raspolaganju bore protiv nacionalističke truleži i retorike.

"Na nama je da zauzmemo jasan stav i da vladajućim političkim strukturama damo do znanja da nećemo klimati glavom na pokušaje da se i umetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande. Da bismo se bavili umjetnošću trebamo hodati ispravljene kičme, svjesni posljedica svojih odluka", poručila je Selma Spahić.

Prema njenim riječima, od kraja ratova u regionu do danas, generacije i generacije djece zadojene su nacionalizmom, ograničene mržnjom, isključivošću i nerazumijevanjem za različitost, svjesno i sistemski osiromašene duhom i nenaučene na empatiju prema drugom.

Sterijino pozorje ove godine održava se od 25. maja do 3. juna. Za direktora Sterijinog pozorja krajem prošle godine imenovan je Selimir Radulović, što je kritikovano u djelu javnosti koja Radulovića smatra zagovornikom nacionalističkih ideja, piše Blic.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: