{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ni BNP Zenica ne želi na festival koji otvara Emir Kusturica

16.5.2013. u 19:32
143
9
Ni BNP Zenica ne želi na festival koji otvara Emir Kusturica
143
Ni BNP Zenica ne želi na festival koji otvara Emir Kusturica
Nakon što je uspješna bh. rediteljica Selma Spahić otkazala učešće na festivalu "Sterijino pozorje" u Srbiji, zbog najave da će ga otvoriti reditelj Emir Kusturica, na isti potez se odlučila i ekipa Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.
U otvorenom pismu koje je BNP proslijedio Direkciji 58. Festivala "Sterijino pozorje" 2013. stoji kako su Zeničani nakon brojnih rasprava osjetili potrebu da stanu iza riječi i stavova kolegice Spahić, koja je redateljica predstave "Grebanje", s kojom su trebali nastupati na festivalu.

"Kao nosioci produkcije pozorišne predstave 'Grebanje ili Kako se ubila moja baka', koju smo realizovali u saradnji sa našim koprodukcijskim partnerima iz Beograda, a potaknuti odlukom naše kolegice, rediteljice Selme Spahić, da lično ne prisustvuje ovogodišnjem Sterijinom pozorju, dužni smo javnosti i vama predočiti stav produkcije, kao i kolega koji čine autorsku i izvođačku ekipu predstave:

Postavljajući na repertoar predstavu 'Grebanje' i angažujući kolegicu Selmu kao njenu rediteljicu, željeli smo javnosti i našoj publici prikazati kako mladi autorski, rediteljski i dramaturški glasovi tretiraju jedan od gorućih problema naših društava: indoktrinaciju djece instrumentima obrazovnih sistema. Živimo i djelujemo u društvu u kojem je obrazovanje, baš poput kulture, snažno oružje u rukama lokalnih vladara i moćnika, koje je, mada djeluje pod različitim krovovima, ujedinjeno istom željom – da bude sredstvo, a ne cilj; da mlade ne nauči misliti i djelovati, već slušati i šutjeti. Bosansko narodno pozorište Zenica je institucija koja još uvijek čvrsto vjeruje kako polja djelovanja kulture i umjetnosti nisu samo estetika, već u značajnoj mjeri i etika, da se teatar danas nužno mora znati nositi sa svojom društvenom odgovornošću; vjerovali smo i još uvijek vjerujemo, da su i pozorišne daske katedra sa koje treba govoriti o tom problemu i skretati pažnju na klerofašističku ideologiju koja se podmuklo uvukla u sve naše bukvare, čitanke i udžbenike", stoji u otvorenom pismu BNP Zenica.

Oni poručuju da je jedan dio kolega bio mišljenja da je ovakvu predstavu uistinu potrebno odigrati na Festivalu i u takvom ambijentu, većina kolega ipak je stava da predstavu u novonastalim okolnostima nije primjereno izvesti.

"S obzirom na sve izneseno, nažalost, dužni smo vas obavijestiti da predstava 'Grebanje ili Kako se ubila moja baka' neće biti izvedena na 58. Sterijinom pozorju. Još jednom izražavamo veliko žaljenje i nevjericu što se festival sa takvom tradicijom i ugledom, na kojem je zeničko pozorište učestvovalo toliko puta, odlučio na čin otvorenja Festivala kako je to ovih dana predstavljeno javnosti. Takva odluka predstavlja jasno ideološko opredjeljenje, a očigledno je da naša predstava i naša misija promovišu neke sasvim drugačije vrijednosti i načela. Želimo vjerovati da će se ubuduće razmišljati o gostima festivala i umjetnicima iz inostranstva, koji moraju biti više poštovani i uvažavani", dodali su u pismu iz BNP-a Zenica.

Na kraju otvorenog pisma stoji kako se direkcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica iskreno nada da će uskoro u prihvatljivijim okolnostima imati priliku da novosadskoj publici prezentira predstavu "Grebanje", koju je selektor 58. festivala "Sterijino pozorje" ocijenio pozitivnom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: