Veliki uspjeh
2.3k

Selma Porović je najuspješniji doktorand u historiji Stomatološkog fakulteta u Zagrebu

Piše: El. B.
Stomatologinja Selma Porović je prošle sedmice odbranila doktorat na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu i sa skupljenih 370 ECTS bodova postala najuspješniji doktorand u historiji ove obrazovne institucije.

Selma je direktorica "Ian Donald" škole u BiH koja je najveći globalni edukacijski brend prisutan u 130 zemalja, a kao dječiji stomatolog u JUDZKS radi od 2009. godine. Bila je prva u generaciji koja je na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu diplomirala visokim prosjekom.

"Nakon toga sam počela raditi i upisala sam magistarski na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu koji sam uspješno završila 2014. godine. Naredne godine sam položila specijalistički ispit iz dječije i preventivne stomatologije, a specijalizacija je trajala tri godine", rekla je Selma.

Nakon odbranjenog magistarskog rada 2014. godine prijavila je istraživanje iz svog magistarskog rada na međunarodni simpozij "Hrvatski dani dječije stomatologije 2014" u Zagrebu.

"Osvojila sam nagradu za najbolje istraživanje i prezentaciju pred međunarodnom komisijom i rekli su mi da bi im bila čast da budem njihov doktorand na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zbog mene su raspisali vanredni konkurs za prijem na doktorske studije i odmah sam prijavila temu doktorske disertacije: 'Procjena utjecaja oksidativnog statusa sline I plazme na oralno zdravlje djece sa šećernom bolesti tipa I', koja je prva takva studija urađena kod djece u svijetu. Paralelno je išao proces nostrifikacije mog magistarskog rada na Sveučilištu u Zagrebu", rekla je.

Kompletno istraživanje obavila je pod mentorstvom profesora Hrvoja Jurića, a vođena vrhunskim ljudima i stručnjacima u medicini i stomatologiji na KBC Rebro i Stomatološkom fakultetu Sarajevo.

"Inspirisana svim poteškoćama koje sam uspješno prevazišla napisala sam posvetu svojoj djeci: 'Doktorsku disertaciju posvećujem svojim sinovima, Armanu i Ajasu, sa željom da imaju na umu, da je izgubio samo onaj tko je odustao. Ja nisam… Mama'", rekla je.

Selma je kao autor i koautor objavila više od dvadeset znanstvenih i stručnih radova, od čega četiri sa CC prepoznatljivošću. Koautor je poglavlja u tri knjige. Organizator je nekoliko međunarodnih skupova u Bosni i Hercegovini, a pozvani predavač je bila u Moskvi (Ruski nacionalni istraživački medicinski univerzitet – N. I. Pirogov), Sankt Petersburgu, Istanbulu, Abu Dhabiju, Cape Townu, Dubrovniku, Dubaiju, Sarajevou i Beogradu. Recenzent je međunarodnih časopisa DSJUOG i Journal of Perinatal Medicine. 2016. godine je u Kartumu u Sudanu postala član Odjela mladih znanstvenika pri Međunarodnoj akademiji za perinatalnu medicinu.