BiH
117

Selimović: Tražimo rješenje s najmanjim posljedicama

SRNA
Himzo Selimović
Himzo Selimović
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović izjavio da će pokušati da organizuje akciju sa najmanjim posljedicama kako bi kriza u zgradi parlamenta bila riješena.

On je ocijenio da je situacija dosta složena, zbog velikog broja ljudi koji su zatočeni u zgradi, među kojima ima i stranaca.

"Potrebno je da prevlada razum. Sve naše aktivnosti idu u pravcu da se dođe do rješenja koje neće prouzrokovati veće posljedice", rekao je Selimović za BHT.

On nije htio odgovoriti na pitanje postoji li plan za evakuaciju iz zgrade, ali je poručio da će istraga pokazati ima li na demonstracijama i onih sa drugačijim namjerama. Selimović nije isključio mogućnost zloupotrebe ovih demonstracija.

Portparol Delegacije EU u BiH Andy McGuffie rekao je da svi imaju pravo da na miran način iskažu svoje mišljenje, a da je na policiji da se pobrine za bezbjednost.

Delegacija EU, kaže on, želi odgovornost svih strana da se uzdrže u svojim izjavama kako tenzije ne bi eskalirale.

"Jučerašnja privremena uredba Vijeća ministara BiH o JMB odgovorila je na neposrednu situaciju, ali pozivamo zakonodavce da dođu do trajnog rješenja. I EU je važno da ovaj problem bude riješen zbog bezviznog režima“, rekao je McGuffie.

Stranci koji su danas učestvovali na međunarodnoj konferenciji strahuju da će noć provesti u zgradi parlamenta BiH. Mnogi od njih izgubili su i letove, a pomoć im ne mogu pružiti ni ambasade koje su kontaktirali.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, koji je takođe u zgradi parlamenta, pokušao je intervenisati, ali bez uspjeha.

"Oko 200 stranaca koji nisu ni za šta krivi nalaze se u zgradi. Oni nemaju uticaja kako bi izašli, a zna se ko o tome odlučuje", rekao je Kozarić novinarima.

On je upozorio da ova situacija prerasta u diplomatski incident i da će BiH imati velikih posljedica zbog današnjih zbivanja.

Više stotina demonstanata protestuju ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu i za sada nema naznaka da bi se mogli razići, jer se broj demonstranata stalno povećava.

Situacija je mirna, a demonstranti su istrajni da ostanu sve dok se ne riješi pitanje zakona o JMB. Na demonstrancije su doneseni i zvučnici, i miksete.