Briga za državu i građane
0

Selimović: Potrebno je otvoriti pitanje terorističkih prijetnji

SRNA
Himzo Selimović
Himzo Selimović
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović smatra da je u BiH potrebno otvoriti pitanja terorističkih prijetnji i šta u budućnosti potencijalno može ugroziti državu i njene građane.

"Sigurnost je nešto što je najvažnije i što treba da bude prioritet svih nadležnih institucija", rekao je Selimović na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH.

    Selimović se saglasio sa odlukom članova Komisije da se rasprava o napadu Mevlida Jašarevića na zgradu Ambasade SAD 28. oktobra prošle godine obavi u prisustvu svih relevantnih institucija, koje, kako kaže, treba da daju odgovarajuće procjene o tome šta nosi ovaj čin.

On je podsjetio da su relevantne institucije i Tužilaštvo BiH, koje vodi istragu o napadu na američku Ambasadu, svojevremeno ocijenile da su sigurnosne agencije koje su učestvovale u reakciji na ovaj teroristički akt postupale profesionalno.

    	Selimović je izjavio novinarima nakon sjednice Komisije da predstavnici Sipe, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Federalne uprava policije i MUP-a Kantona Sarajevo već duži period rade na procedurama kada je riječ o reakciji na potencijalne terorističke prijetnje na objekte koji se posebno štite u Sarajevu, VIP osobe i na visoke delegacije koje su u posjeti BiH.

    "Nakon završetka tih aktivnosti, predmet ovih procedura će biti i drugi značajni objekti u cijeloj BiH koji se posebno štite i reakcija policijskih agencija", dodao je Selimović. 

    Podsjećajući da je terorizam globalna prijetnja sigurnosti, Selimović je rekao da je u BiH potrebno da svi subjekti društva, ne samo policija, stvore potrebni ambijent i pretpostavke kako bi prevencija i odgovor na terorističke akte bili efikasniji i adekvatniji.
    Zajednička komisija Parlamentarne skupštine za odbranu i sigurnost BiH odgodila je za sljedeću sjednicu raspravu o informaciji Ministarstva sigurnosti BiH u vezi sa terorističkim činom na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Nakon jednosatne rasprave da li je na današnjoj sjednici zbog neprisustva predstavnika Obavještajno-sigurnosne agencije i Granične policije moguće obaviti kvalitetnu raspravu o izvještaju i napadu vehabije Mevlida Jašarevića na američku Ambasadu, zaključeno je da se na iduću sjednicu pozovu direktori svih bezbjednosnih agencija koje su bile uključene u ovaj slučaj, predstavnici Tužilaštva BiH, te ministar sigurnosti BiH.