{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selimović: Potrebno je otvoriti pitanje terorističkih prijetnji

S
6.3.2012. u 13:04
0
3
Selimović: Potrebno je otvoriti pitanje terorističkih prijetnji
0
Selimović: Potrebno je otvoriti pitanje terorističkih prijetnji
Himzo Selimović
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović smatra da je u BiH potrebno otvoriti pitanja terorističkih prijetnji i šta u budućnosti potencijalno može ugroziti državu i njene građane.
"Sigurnost je nešto što je najvažnije i što treba da bude prioritet svih nadležnih institucija", rekao je Selimović na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH.

Selimović se saglasio sa odlukom članova Komisije da se rasprava o napadu Mevlida Jašarevića na zgradu Ambasade SAD 28. oktobra prošle godine obavi u prisustvu svih relevantnih institucija, koje, kako kaže, treba da daju odgovarajuće procjene o tome šta nosi ovaj čin.

On je podsjetio da su relevantne institucije i Tužilaštvo BiH, koje vodi istragu o napadu na američku Ambasadu, svojevremeno ocijenile da su sigurnosne agencije koje su učestvovale u reakciji na ovaj teroristički akt postupale profesionalno.

Selimović je izjavio novinarima nakon sjednice Komisije da predstavnici Sipe, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Federalne uprava policije i MUP-a Kantona Sarajevo već duži period rade na procedurama kada je riječ o reakciji na potencijalne terorističke prijetnje na objekte koji se posebno štite u Sarajevu, VIP osobe i na visoke delegacije koje su u posjeti BiH.

"Nakon završetka tih aktivnosti, predmet ovih procedura će biti i drugi značajni objekti u cijeloj BiH koji se posebno štite i reakcija policijskih agencija", dodao je Selimović.

Podsjećajući da je terorizam globalna prijetnja sigurnosti, Selimović je rekao da je u BiH potrebno da svi subjekti društva, ne samo policija, stvore potrebni ambijent i pretpostavke kako bi prevencija i odgovor na terorističke akte bili efikasniji i adekvatniji.

Zajednička komisija Parlamentarne skupštine za odbranu i sigurnost BiH odgodila je za sljedeću sjednicu raspravu o informaciji Ministarstva sigurnosti BiH u vezi sa terorističkim činom na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Nakon jednosatne rasprave da li je na današnjoj sjednici zbog neprisustva predstavnika Obavještajno-sigurnosne agencije i Granične policije moguće obaviti kvalitetnu raspravu o izvještaju i napadu vehabije Mevlida Jašarevića na američku Ambasadu, zaključeno je da se na iduću sjednicu pozovu direktori svih bezbjednosnih agencija koje su bile uključene u ovaj slučaj, predstavnici Tužilaštva BiH, te ministar sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: