{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sektaški sukobi prijete destabilizaciji brojnih muslimanskih država

26.7.2014. u 17:41
5
11
Sektaški sukobi prijete destabilizaciji brojnih muslimanskih država
5
U Sultan Ahmedovoj džamiji u Bugojnu danas je održano peto po redu predavanje u sklopu Vesatijjinog ramazanskog foruma, čime je okončan ovaj serijal predavanja o islamskoj umjerenosti.
Sa predavanja u Bugojnu
Sa predavanja u Bugojnu


Predavač na završnom predavanju bio je Muhamed Jusić, islamski teolog i analitičar dešavanja na Bliskom istoku. On je govorio o unutarmuslimanskim sukobima i potrebi za međumuslimanskim dijalogom, kao i o korijenima vjerskog radikalizma i ekstremizma, i tome kako je on poguban.

Predavač je posebno skrenuo pažnju na trenutnu situaciju u Gazi kao ilustraciju za to kakve su posljedice dugogodišnje mržnje i netrpeljivosti te nesposobnosti da se izgradi održivi mir. Posebno je skrenuo pažnju na unutarmuslimanske sektaške sukobe koji prijete da destabilizuju brojne većinski muslimanske države, ali i na opasnost od politizacije vjere i instrumentalizacije unutarmuslimanskih razlika.

Inače, Medžlis Islamske zajednice Bugojno je u saradnji sa Centrom za dijalog – Vesatijja tokom mjeseca ramazana pokrenuo seriju predavanja pod nazivom „Vesatijjin ramazanski forum“. Svake subote nakon podne-namaza u Sultan Ahmedovoj džamiji su eminentni predavači aktuelizirali pitanja koja se tiču islamske odmjerenosti u vjeri i životu, te potrebe unutarmuslimanskog i međureligijskog dijaloga.

Uvodno predavanje, početkom mjeseca, održao je glavni imam Vehid ef. Arnaut, koji je govorio o ciljevima, različitim aspektima i nasušnoj potrebi promoviranja „Srednjeg puta“, kao i pogubnim rezultatima neodgovornog, sektaškog, ideološkog i neznanjem obilježenog tumačenja i promoviranja vjere i njenih vrijednosti.U subotu, 05. jula 2014. godine, gost predavač je bio mr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog – Vesatijja koji je govorio o aktivnostima centra i idejama koje promoviše. Na trećem forumu gost je bio dr. Zuhdija ef. Adilović, koji je prisutnim džematlijama govorio o temi umjerenost u akaidu – islamskom vjerovanju.

Četvrto predavanje održao je Nezim ef. Halilović – Muderris, koji je prisutnim džematlijama govorio o temi “Srednji put u ibadetima”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: