{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sekretar Svete Stolice uskoro u BiH, što je naznaka da bi i papa Franjo mogao pohoditi BiH

A
19.10.2014. u 15:49
66
48
Sekretar Svete Stolice uskoro u BiH, što je naznaka da bi i papa Franjo mogao pohoditi BiH
66
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Vjekoslav Bevanda danas je pred stotinama hiljada vjernika, vjerskih i političkih vođa iz cijelog svijeta, okupljenih na Trgu Svetog Petra, u Vatikanu, prisustvovao misnom slavlju na kojem je beatificaran papa Pavle VI. 
Papa Franjo predvodio je misu proglašenja blaženim poglavara Katoličke crkve od 1963. do 1978., čime je i okončan dvonedjeljni Sinod Katoličke crkve. Papa Pavle VI je bio izuzetno skroman čovjek i on se smatra i jednim od uzora aktuelnog pape Franje, koji ga često spominje u svojim govorima. Današnjem misnom slavlju je prisustvovao i bivši papa Benedikt XVI.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Vatikanu i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i upoznao ga sa aktualnom političkom situacijom u BiH posebno se osvrnuvši na put BiH ka Europskoj uniji.

Bevanda se zahvalio Svetoj Stolici na svemu što čini za BiH, a posebno  na brzom reagiranju i pomoći koju su pružili u saniranju posljedica u vrijeme katastrofalnih poplava koje su zadesile našu državu u maju ove godine.

Državni sekretar Parolin se zanimao za položaj Hrvata u BiH i za upravo održane izbore u Bosni i Hercegovini te izrazio nadu da će se vlast brzo formirati i Bosna i Hercegovina ubrzano krenuti u ostvarivanje zadatih ciljeva kako bi se priključila evropskoj porodici. On je istaknuo da bi raznolikost kakva postoji u BiH trebala svima postati izvor obogaćenja i povezivanja  i da će uvijek podsticati takav zajednički hod u kojem će katatolička zajednica u BiH nastaviti doprinositi obogaćivanju cjelokupne BiH.

Bevanda je rekao da su ovi izbori bili demonstracija kulture bh. građana, s obzirom da se nije desio niti jedan incident. Kardinal Parolin se zanimao i za zastoj u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006.godine. Predsjedatelj Bevanda je rekao da se nada da će brzo nakon formiranja vlasti u BiH Zakon o vjerskim blagdanima, koji je jedna od stavki Temeljnog ugovora, doći ponovno u proceduru i da će ovaj put dobiti potrebnu saglasnost jer neće biti onih koji su zaustavljali davanje podrške.

Državni sekretar je rekao da će uskoro posjetiti BiH, što je naznaka da bi i papa Franjo u narednom razdoblju mogao pohoditi BiH.

Sastanku s državnim sekretarom Svete Stolice i svečanom misnom slavlju  je prisustvovala i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: