BiH
13

Predsjednik FBiH Živko Budimir pozvao papu Franju da posjeti BiH

Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir prisustvovao je audijenciji Svetog Oca u Vatikanu te je tom prilikom službeno pozvao papu Franju da posjeti našu zemlju, naglasivši kako hrvatski narod u BiH s velikim oduševljenjem gleda na njega.

Predsjednik Budimir je Papi prenio poruku kako bi njegov dolazak u BiH značio puno hrvatskom narodu, a poruke koje bi tada eventualno izgovorio, bile bi od velike pomoći katolicima.

"Poznato je da je hrvatski narod tokom rata, ali i nakon završetka sukoba pretrpio velika stradanja i njegov se broj značajno smanjio u odnosu na prijeratnu brojku“, naglasio je predsjednik Budimir, pojasnivši kako je Papi prenio ove informacije u nadi da će posjetiti BiH, iako događaji poput audijencije nisu predviđeni za donošenje konačne odluke o pastirskom pohodu nekoj zemlji.

Iako bez konkretnog odgovora o posjetu, ostaje za vjerovati kako će papa Franjo odvojiti vrijeme za posjet našoj zemlji. U sklopu redovne audijencije predsjednik Budimir uručio je papi Franji i poklon – replike zlatnika kralja Tvrtka, kao i službeni dopis u kojem se i nalazi poziv za posjet Bosni i Hercegovini.

"Približio sam mu trenutno stanje u BiH te naveo kako je papa Ivan Pavao II dva puta obilazio našu zemlju“, istaknuo je predsjednik Budimir, otkrivši kako se s Papom, zahvaljujući činjenici da je organizator posjeta apostolski nuncij u BiH, zadržao malo duže u razgovoru.