Uputio reakciju
60

Sekretar OV Centar Naser Čopelj: Nije istina da sam prekinuo sjednicu Općinskog vijeća Centar

Klix.ba
Naser Čopelj (prvi s desne strane)
Naser Čopelj (prvi s desne strane)
Portal Klix.ba početkom oktobra pisao je kako opozicija u Općini Centar ponovo zahtijeva smjenu Općinske izborne komisije. Naser Čopelj, sekretar Općine Centar i član OIK-a, ističe kako se radi isključivo o iznudi smjene članova OIK-a Centar zbog težnje da se imenuju novi članovi komisije koji će biti isključivo prijedlog navedenog vijeća.
On podvlači kako u navedenom tekstu nije spomenuto ničije ime i da su se uglavnom upotrebljavali termini za subjekte radnji koji asociraju na kolektivne organe osim njegovog. Naime, u tekst se navodi da je on naprasno prekinuo sjednicu suprotno poslovniku.

"Ja sam Naser Čopelj, sekretar Općinskog vijeća i član sam Općinske izborne komisije Centar.Ukratko ću vam reći da sam već duže vrijeme izložen strahovitim pritiscima vijećnice Senade Bosno pokrenutih prema meni u ulozi člana Općinske izborne komisije Centar od dana održavanja Općih izbora 2018, jer sam i pored svake vrste prijetnje i pokušaja iznude određenih zahtjeva od navedene vijećnice koja je tada bila u svojstvu ovlaštene osobe ispred političkog subjekta kojeg zastupa bio do kraja principijelan u tumačenju zakonskih propisa i strogo profesionalan u ophođenju s vijećnicom koja na svaki mogući način i sada pokreće svaku vrstu negativne kampanje protiv mene u ulozi sekretara Općinskog vijeća, člana Općinske izborne komisije i svih drugih pozicija na kojima sam bio, ili nisam bio", navodi u demantiju Čopelj.

On dodaje da je notorna neistina da je naprasno prekinuo sjednicu Općinskog vijeća. Ističe da takve ovlasti nisu propisane Poslovnikom o radu Općinskog vijeća, a ukoliko se pročita zapisnik s te sjednice, ili presluša postojeći audiozapis, lako se može uočiti da se radi o neutemeljenim optužbama.

"Istina je da Općinsko vijeće Centar već dva puta glasalo o inicijativi za smjenu OIK-a Centar i naravno da je presedan da to čine dva puta, ali su oni glavni krivci zbog toga. CIK BiH je nakon prvog izglasavanja nepovjerenja zatražio od Općinskog vijeća da dostavi dokaze o povredama zakona za koje optužuju OIK Centar. Međutim, oni takvih dokaza nemaju jer jednostavno, razlog za pokretanje smjene članova OIK-a nije profesionalnog karaktera, nema tu zakonskih grešaka počinjenih od članova OIK-a, ovdje je riječ o isključivoj iznudi smjene članova OIK-a Centar zbog težnje da imenuju nove članove komisije koji će biti isključivo njihov prijedlog", istakao je Čopelj.