Nastavljaju se trakavice
60

Opozicija u Općini Centar ponovo zahtijeva smjenu Općinske izborne komisije

Klix.ba
Opozicija u Općinskom vijeću Centar, na prijedlog zastupnice Naroda i pravde Senade Bosno, ponovo je uputila zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za smjenu Općinske izborne komisije (OIK) zbog višestrukih izbornih nepravilnosti na Lokalnim izborima održanim prošle godine.

Trakavica oko smjene Općinske izborne komisije traje od marta 2019. kada je održana tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o radu OIK-a. Tada je većina zastupnika podržala inicijativu za smjenu OIK-a te je ista upućena ka CIK-u kao nadležnom organu.

CIK je u konačnici zatražio da se Općinsko vijeće Centar još jednom izjasni o radu OIK-a, što je od strane vijećnice Senade Bosno i delegirano na 42. sjednici Općinskog vijeća.

No, kako bi izbjegli ponovno izjašnjavanje vijećnika, sekretar Općinskog vijeća Centar, koji je ujedno i član OIK-a, naprasno su prekinuli sjednicu suprotno Poslovniku. Tako se došlo do svojevrsnog presedana koji ne poznaje ni Izborni zakon BiH koji ne prepoznaje potrebu da se Općinsko vijeće dva puta izjašnjava o radu OIK-a.

U dopisu koji je ponovo upućen CIK-u a koji potpisuju klub Nezavisnih vijećnika, Klub Naše stranke i Klub SDP-a, navodi se kako je stav Općinskog vijeća jasan te da OIK Centar nema podršku većine vijećnika.

Od CIK-a se očekuje da hitno razriješi OIK kako bi se krenulo u proceduru imenovanja novih članova koji bi izbore sljedeće godine proveli po najvišim standardima.