Prihvatiti realnost
33

Sejfudin Tokić: Presuda "šestorki" je historijska šansa za "detuđmanizaciju" Hrvatske

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, smatra da pravosnažna presuda Haškog tribunala šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne i čelnicima Hrvatske, iz perioda 1992-1995., predstavlja historijsku šansu za hrvatski narod za sistemsku "detuđmanizaciju" Hrvatske i politike hrvatskog naroda.

"Ona otvara i posebno povoljan prostor za novu stranicu saradnje bošnjačkog i hrvatskog naroda, suštinski zasnovanu na međusobnom priznanju i poštivanju nacionalnog identiteta, kao i saradnju dviju država na ravnopravnim osnovama, punog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta koje će u budućnosti kao članice NATO-a i EU predstavljati okosnicu mira i stabilnosti u regionu", navodi Tokić, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

Tokić smatra da "sadašnji ili budući legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju prihvatiti realnost presuda Haškog tribunala kao i konsekvence koje proizilaze iz presude za udruženi zločinački poduhvat" - navodi se, između ostalog, u saopćenju iz Bošnjačkog pokret za ravnopravnost naroda.