BiH
0

Sejdić: Utjecanjem na jezik medija želimo smanjiti stereotipe o Romima

FENA
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
Održavanjem treninga "Zašto je medijima i javnosti važan nacionalni akcioni plan za uključenje Roma u BiH" skrenuta je pažnja da mediji pri izvještavanju o Romima trebaju sagledati i ukazati na pozitivne stvari u njihovim životima.

"Pokušavamo utjecati na jezik medija da bi se stereotipi prema romskoj zajednici u BiH umanjili. Nastojimo da mediji šalju sliku o potrebama Roma, njihovom htijenju i želji za integraciju u bh. društvo i obavezama države prema romskoj zajednici" rekao je predsjednik Udruženja Roma u BiH Dervo Sejdić.

Iako su mediji posljednjih godina počeli pozitivnije govoriti i pisati o romskoj populaciji, misli da bi se novinarsko izvještavanje o Romima trebalo manje bazirati na stereotipima i negativnim slikama.

"U svijet bismo morali slati realnu sliku o bh. društvu, pa tako i o Romima, koji imaju i svoju pozitivnu stranu", istakao je Sejdić ukazujući na činjenicu da Romi više nisu zatvorena zajednica, koja ne želi da se obrazuje ili koja ne želi da učestvuje u društveno-političkom životu BiH.

Otkada je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH usvojilo Akcioni plan BiH za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite evidentni su pomaci, koji su ipak nedovoljni za normalne uvjete života romske zajednice.

"Od početka Dekade uključenja Roma 2005.-2015. izgradilo se 220 kuća, a 200 ih je dobilo posao. Međutim, na tome ne treba stati, jer još imamo nizak procent djece uključenih u proces obrazovanja. Nažalost, neke institucije shvate da je obrazovanje samo besplatna knjiga i ne završavaju dokraja svoju obavezu institucije vlasti. Zbog neravnomjerne implementacije nacionalnog akcionog plana za uključenje Roma u BiH imamo i povećan broj djece koja napuštaju školu", kaže Sejdić.

Tako se ni ove godine nije postigao zadovoljavajući nivo života Roma u BiH, ali predsjednik Udruženja Roma očekuje da će BiH na putu prema Evropskoj uniji povećati napore i ulaganja u razvoj romske zajednice.