BiH
472

Šehida Begović, 17-godišnjakinja koja je digla na noge gimnaziju u Holandiji

Piše: Adisa Pobrić
Šehida, Senita i dvije Šehidine prijateljice iz Holandije (Foto: Fondacija Bosana)
Bosanka Šehida Begović je sa svojim školskim kolegama i profesorima iz gimnazije Apeldoorn u Holandiji, u humanitarnoj akciji održanoj prošlog četvrtka, prikupila 6.628 eura za pomoć stipendiranju nadarenih studenata u Bosni i Hercegovini.

Iako je našu zemlju napustila kad su joj bile tek četiri godine, Šehida je veoma vezana za svoju domovinu i trudi se što češće dolaziti i biti u kontaktu sa mladima u BiH. Na ideju da pokrene akciju povodom 100-godišnjice postojanja gimnazije koju ove godine završava, došla je upravo kroz te kontakte.

"Shvatila sam da omladina u BiH nema mnogo mogućnosti, kao naprimjer djeca u Holandiji, iako se vidi da se trude u školi i iznad svojih mogućnosti. Kad sam se prije godinu dana vratila sa odmora u BiH odlučila sam početi pomagati toj omladini jer su oni budućnost naše države", poručuje ova mlada filantropistica, koja se sama javila Fondaciji Bosana i njenoj osnivačici Seniti Slipac, ponudivši pomoć.

Bazar koji je organizovan na njen prijedlog okupio je više od 600 učenika ove škole, koji su se podijelili u grupe. Svaka grupa je dobila po 10 eura da osmisli način na koji će zaraditi dodatni novac. Akciji su se priključili i profesori i roditelji djece.

"Svi su bili veoma kreativni, pa smo vidjeli svakakve ideje: od prodavanja sušija, pranja bicikala, filmske večeri, pa do gađanja nepopularnih profesora 'vodenim bombama'. Sveukupno smo prikupili 6.628 eura", priča za Klix.ba Šehida i dodaje da je prezadovoljna rezultatima.

"Moji roditelji i brat Malik su ponosni na sve ovo", dodaje djevojka koja je sa četiri godine došla u Holandiju i krenula u školu, a da nije ni znala jezik.

Planova za nove projekte ovog tipa ima mnogo, a Šehida se nada da će joj fakultet koji sljedeće godine treba upisati pomoći da stekne nova iskustva u organizaciji poslovnih poduhvata.

"Želim da sva omladina u dijaspori shvati da je Bosna ipak naša zemlja, i da, i kad živiš u Francuskoj, Belgiji iili Bosni, Bosanac si zauvijek. Savjetujem svima da se dignemo i pokažemo koliko volimo svoju zemlju", poručuje na kraju naša sagovornica.