{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šehida Begović, 17-godišnjakinja koja je digla na noge gimnaziju u Holandiji

21.10.2013. u 08:00
472
126
Šehida Begović, 17-godišnjakinja koja je digla na noge gimnaziju u Holandiji
472
Bosanka Šehida Begović je sa svojim školskim kolegama i profesorima iz gimnazije Apeldoorn u Holandiji, u humanitarnoj akciji održanoj prošlog četvrtka, prikupila 6.628 eura za pomoć stipendiranju nadarenih studenata u Bosni i Hercegovini.
Iako je našu zemlju napustila kad su joj bile tek četiri godine, Šehida je veoma vezana za svoju domovinu i trudi se što češće dolaziti i biti u kontaktu sa mladima u BiH. Na ideju da pokrene akciju povodom 100-godišnjice postojanja gimnazije koju ove godine završava, došla je upravo kroz te kontakte.

"Shvatila sam da omladina u BiH nema mnogo mogućnosti, kao naprimjer djeca u Holandiji, iako se vidi da se trude u školi i iznad svojih mogućnosti. Kad sam se prije godinu dana vratila sa odmora u BiH odlučila sam početi pomagati toj omladini jer su oni budućnost naše države", poručuje ova mlada filantropistica, koja se sama javila Fondaciji Bosana i njenoj osnivačici Seniti Slipac, ponudivši pomoć.

Bazar koji je organizovan na njen prijedlog okupio je više od 600 učenika ove škole, koji su se podijelili u grupe. Svaka grupa je dobila po 10 eura da osmisli način na koji će zaraditi dodatni novac. Akciji su se priključili i profesori i roditelji djece.

"Svi su bili veoma kreativni, pa smo vidjeli svakakve ideje: od prodavanja sušija, pranja bicikala, filmske večeri, pa do gađanja nepopularnih profesora 'vodenim bombama'. Sveukupno smo prikupili 6.628 eura", priča za Klix.ba Šehida i dodaje da je prezadovoljna rezultatima.

"Moji roditelji i brat Malik su ponosni na sve ovo", dodaje djevojka koja je sa četiri godine došla u Holandiju i krenula u školu, a da nije ni znala jezik.

Planova za nove projekte ovog tipa ima mnogo, a Šehida se nada da će joj fakultet koji sljedeće godine treba upisati pomoći da stekne nova iskustva u organizaciji poslovnih poduhvata.

"Želim da sva omladina u dijaspori shvati da je Bosna ipak naša zemlja, i da, i kad živiš u Francuskoj, Belgiji iili Bosni, Bosanac si zauvijek. Savjetujem svima da se dignemo i pokažemo koliko volimo svoju zemlju", poručuje na kraju naša sagovornica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: