BiH
63

Šehić o Danu RS-a: U BiH većina misli da je bolje živjeti s tri poluistine, nego se suočiti s lažima

Piše: A. B.
Vehid Šehić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vehid Šehić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Politički analitičar i ekspert za ustavno pravo Vehid Šehić za Klix.ba je izjavio kako ne iznenađuje današnje obilježavanje Dana Republike Srpske s obzirom na to da živimo u državi u kojoj se ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Šehić smatra da većina građana u BiH misli da je bolje živjeti s tri poluistine, nego se suočiti s lažima.

Analizirajući današnju situaciju i scene kakve jutros stižu iz grada na Vrbasu, Šehić kaže da živimo u državi u kojoj se svi pozivaju na pravnu državu i vladavinu prava, a pritom ne poštuju Ustav.

"Ne treba nas iznenaditi zašto se danas u manjem bh. entitetu obilježava Dan RS-a, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH kojom je zabranjeno obilježavanje 9. januara. Taj isti Ustavni sud BiH je donio mnoge odluke koje ni do danas nisu implementirane. Bez učešća nekog sa strane nećemo uspostaviti temelje, a patriotizam je kad se poštuju Ustav i odluke sudova u BiH. Današnji patriotizam niko ne pokazuje i zato ne treba čuditi zašto danas u jednom dijelu BiH imamo ovakvu situaciju. U ovoj državi ima mnogo dana koji uvijek nekog dovode u neravnopravan položaj, ili mu je neprijatno zbog obilježavanja", kazao je Šehić.

On smatra da je upravo od toga satkana cijela BiH, jer se u jednom dijelu države jedan datum obilježava kao dan stradanja, a u drugoj kao dan oslobođenja.

"U BiH ne postoji politička volja, građanska hrabrost ili ljudska potreba da se istinski suočimo sa svim što se dešavalo i da tako spriječimo tri poluistine koje se danas šire BiH. Velika je prevara kazati da u BiH postoje tri istine - postoji samo jedna, ali nikome ne odgovara da se ona utvrdi pa je bolje živjeti s tri poluistine, nego se suočiti s laži", istakao je Šehić.

Na pitanje kako komentira učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u jučerašnjem postrojavanju Trećeg pješadijskog puka, naš sagovornik objašnjava da se takav potez može smatrati provokacijom građana BiH.

"U ovoj državi još uvijek obilježavamo praznike kao što je dan hrvatske republike Herceg Bosne i na to niko ne reagira. Iskorištena je mogućnost člana Predsjedništva BiH da postroji jedan dio Trećeg pješadijskog puka OSBiH i oda počast palim borcima RS-a. Za to odgovornost trebaju snositi mnogi, jer imamo uspostavljene OSBiH s tri komponente koje baštine historijat tri vojske. Žao mi je što je 2002. godine propao pokušaj donošenja zakona o OSBiH s 5.000 vojnika koji imaju tri osnovne funkcije, sve četiri kasarne u BiH koje bi bile multientičke", izjavio je Šehić.

Dodao je kako prije 15 godina nije postojala volja domaćih vlasti niti predstavnika međunarodne zajednice za donošenje navedenog zakona. Tada bi se, prema njegovim riječima, o OSBiH moglo razgovarati kao o kompaktnoj cjelini, jer sve temeljeno na etničkoj osnovi nije dugoročno dobro.

Na ulicama Banje Luke danas je sve spremno za obilježavanje 9, januara, Dana RS-a, iako je ovaj praznik Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ranije je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač najavio da će 1.000 policajaca osiguravati obilježavanje Dana RS-a.