{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šefovi zemalja jugoistočne Evrope u Mostaru

S
3.6.2012. u 07:35
0
2
Šefovi zemalja jugoistočne Evrope u Mostaru
0
Šefovi zemalja jugoistočne Evrope u Mostaru
Mostar
U Mostaru se održava 10. UNESCO samit šefova država zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom "Vjersko i kulturno-istorijsko nasljeđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".
Zvanični početak samita zakazan je za 9:30 sati u Vijećnici grada Mostara.

Po završetku će biti održana konferencija za novinare, a zatim su predviđeni obilasci vjerskih objekata u Međugorju, Žitomislićima i Blagaju, te obilazak Starog mosta i starog jezgra grada Mostara.

U okviru samita predstavnici BiH, Turske i Hrvatske potpisali su sinoć u Konjicu izjavu podrške Drugom bijenalu savremene umjetnosti u prisustvu generalnog direktora UNESCO-a Irine Bokove.

Izjavu su potpisali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, zamjenica državnog sekretara Ministarstva kulture i turizma Turske Senija Baser i zamjenik ministra kulture Hrvatske Berislav Šipuša.

Bokova je rekla da UNESKO od 2009. godine podržava ovo bijenale koje pokazuje moć kulture za gradnju mira, socijalnu koheziju i razvoj.

Ona je navela da će Titova pećina u Konjicu, u kojoj je potpisana izjava, postati sjedište za dijalog i otvorenost.

Nović je izrazio želju da umjetnička djela nastala tokom Prvog i Drugog bijenala budu predstavljena na Venecijanskom bijenalu 2013. godine kao uspješan regionalni projekat BiH, Hrvatske,Srbije, Crne Gore i Turske, te da će UNESCO to podržati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je sinoć u Mostaru sa predsjednicima Crne Gore Filipom Vujanovićem, Makedonije Đorđem Ivanovim i Albanije Bamirom Topijem.

Delegaciju Srbije na samitu predvodi ministar kulture, informisanja i informacionog društva u tehničkoj Vladi Srbije Predrag Marković.

Deveti UNESCO regionalni samit šefova država jugoistočne Evrope održan je 2. septembra prošle godine u arheološkom nalazištu Viminacijum, kraj Požarevca, pod nazivom "Savremena umjetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: