Na UNESCO-ovom samitu
3

Izetbegović: U Mostaru i BiH svako može pronaći dio svog identiteta

SRNA
Bakir Izetbegović (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je danas u Mostaru otvarajući Deseti UNESCO samit šefova država zemalja jugoistočne Evrope da su Mostar i BiH dobro mjesto susreta gdje svako može pronaći dio svog identiteta.

"Ovdje žive porijeklom i rodom povezani sljedbenici vjere u jednoga boga, po svemu slični, a različiti po tome kako mu se obraćaju", rekao je Izetbegović.

On je naglasio da je prividna komplikovanost BiH znala biti izvor brojnih predrasuda i banalnih pojednostavljivanja kojima je BiH plaćala visoku cijenu.

"Ipak multikonfesionalnost, kulturna i civilizacijska složenost u njenoj dugoj istoriji češće su bile prednost i bogatstvo po kojima su je prepoznavali, a puno rjeđe hendikep koji ju je dovodio u pitanje. Takva BiH, uprkos oprečnostima ili zahvaljujući njima već hiljadu godina nosi u sebi specifičnu duhovnost čiji značaj nadrasta njenu veličinu, snagu i bogatstvo", rekao je Izetbegović.

On je podsjetio da BiH ima dva mosta - most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i Stari most u Mostaru upisane na listu UNESCO-vih spomenika.

"I ova zemlja je svojevrstan most ili je to barem željela biti kroz većinu svog hiljadugodišnjeg postojanja. Most razumjevanja među svijetovima, među različitim mogućnostima, most između istoka i zapada", rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je izrazio nadu da će zajednička kandidatura stećaka BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore biti stavljena na listu svjetske kulturne baštine pod UNESCO zaštitom, te da će to biti dobar povod i rimjer razumijevanja i sinergije između ovih zemalja.

Direktorka UNESCO Irina Bokova rekla je da gdje god ide priča o Mostaru kao mjestu koje utjelovljuje moć kulture da gradi mostove među ljudima.

"Istorija je napravila ovu regiju raskršćem između Evrope i Bliskog istoka, između Sjeverne Evrope i Mediterana. Kao i mnogi od vas i ja pripadam generaciji koja je odrasla u podijeljenoj Evropi koja je bila u mogućnosti da izvuče pozitivne lekcije iz prošlosti kako bi se ujedinila. Tokom prošle decenije šefovi država jugoistočne Evrope su značajno doprinijeli ovom naporu, koristeći moć kulture kao alat za mir i dijalog", rekla je Bokova.

Ona je naglasila da su tako izgrađeni kulturološki koridori kroz cijeli region.

Bokova je rekla da je sve više zemalja regije koje udružuju snage u cilju zaštite zajedničkog nasljeđa i preko granica, te da BiH radi na prekograničnim projektima da se zaštiti Stećak - - srednjovjekovni nadgrobni spomenik dinarskog krša zajedno sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom.

"UNESCO će uskporo pokrenuti regionalnu inicijativu za izgradnju kapaciteta da se unaprijedi borba protiv nedopuštene trgovine kulturnim objektima u jugoistočnoj Evropi", rekla je Bokova.

Ona je naglasila da je došlo vrijeme za globalnu promjenu u načinu na koji pristupamo kulturi.

"Kultura znači radna mjesta, prihode, socijalnu uključenost i razvoj. Današnji svijet poziva na veći fokus na ulogu kulture u održivom razvoju i socijalnoj uključenosti. Kulturno nasljeđe govori srcima i dušom ljudi. Pogrešnim pristupom kultura može da podijeli, a iz pravog ugla može ujediniti kao ništa drugo. Jugoistočna Evropa je živa laboratorija ovog globalnog napora. Ovo je savršeno mjesto da se grade efektivna rješenja. Zajedno sa Vijećem Evrope, Evropskom komisijom i drugim partnerima mi možemo napraviti razliku koja će biti značajna za region, ali i za borbu protiv izazova svijeta koji se sve više povezuje i globalizuje", rekla je Bokova navodeći da je to duh nacrta Deklaracije za ovaj samit o kultrnom naslijeđu kao temelju za unaprjeđenje dijaloga i razumijevanja među kulturama i religijama.

Na samitu učestvuju predstavnici deset zemalja iz jugoistočne Evrope među kojima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Albanije Bamir Topi, predsjednik Makednonije Đorđe Ivanov.

Srbiju na samitu predstavlja ministar kulture Predrag Marković, a Hrvatsku zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš.

Na samitu su i ambasador Grčke Karlos Gadis, Slovenije Andrej Graseli, zatim zamjenica podsekretara u Ministarstvu kulture Turske Senay Baser, ministar kulture Rumunije Mircea Diaconu i zamjenik ministar kulture Bugarske Georgi Stoev.

Samitu prisustvuje i zamjenik šeFa delegacije EU u BiH Renzo Davidi i šeFica Kancelarije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hansen.

Prva plenarna sjednica počela je u 9:30 sati, dok je druga planirana zakazana za 11:45 sati kada će biti usvojena i deklaracija samita.

Za 12:30 sati planirana je konferencija za novinare.

Nakon koFerencije u Mostru planirani su obilasci Međugorja, Žitomislića, Blagaja i Derviške tekije, Saborne crkve u Bjelušinama i Starog mosta i starog jezgra grada Mostara.

U Mostaru su još od juče pojačane mjere bezbjednosti, a samit prati veliki broj novinarskih ekipa.

Samit se održava pod naslovom "Vjersko i kulturno – istorijsko naslijeđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".