Sjednica Kolegija
7

Šefovi Parlamenta BiH danas o zahtjevu za razmatranje zakona o prestanku mandata članovima VSTV-a

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas će raspravljati o zahtjevu zastupnika Dragana Mektića za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, po hitnom zakonodavnom postupku.
Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić za danas je zakazao sjednicu rukovodstva Zastupničkog doma PSBiH, a koje još čine i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto.

Na dnevnom redu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH naći će se zahtjev zastupnika Dragana Mektića za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, po hitnom zakonodavnom postupku.

U Prijedlogu zakona predloženo je da mandat aktuelnim članovima VSTV-a BiH prestane s 15. junom 2020. godine, a da najkasnije do 8. juna 2020. godine pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTV-a provedu postupak izbora novih članova VSTV-a BiH.

Šefovi Zastupničkog doma PSBiH razmatrat će i određivanje nadležne komisije za razmatranje zastupničke inicijative Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se zastupnicima, dok traje blokada rada Zastupničkog doma PSBiH, obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica doma, kao i svim zastupnicima koji u ovom mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas će biti održane i sjednice Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma, Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma, Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma, Komisije za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma, Vijeća nacionalnih manjina BiH, kao i Kolegija Zastupničkog doma u proširenom sastavu.

Na dnevnom redu Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH naći će se informacija o izjavi švedske zastupnice u Evropskom parlamentu Malin Bjork o "brutalnom postupanju hrvatske granične policije".

Ovu informaciju je parlamentarnoj komisiji proslijedila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Podsjećanja radi, Bjork se sredinom januara obratila predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću nakon njegovog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

"Vaše predsjedništvo kaže da se želite usredotočiti na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Lično sam, nakon što sam pročitala izvještaje, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka (pushback) 2018. godine i čak 25.000 lani", rekla je Bjork.

Članovi Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH su Safet Softić (SDA), Obren Petrović (SNSD), Darijana Filipović (HDZ), Branislav Borenović (PDP), Edita Đapo (SBB), Dženan Đonlagić (DF), Saša Magazinović (SDP), Nenad Nešić (DNS) i Denis Zvizdić (SDA).

Još uvijek nije poznato kako će se na sjednicama komisija ponašati parlamentarci iz reda SNSD-a s obzirom na to da su ranije najavili kako će blokirati odlučivanje u državnim institucijama. Ostaje da se vidi da li su upozorenja međunarodne zajednice o nedopustivosti blokade rada institucija BiH imala ikakvog utjecaja na SNSD-ove zastupnike.