Predat na protokol
36

Šefovi klubova potpisali Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH

Piše: A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Šefovi klubova SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH potpisali su Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

Kako saznaje Klix.ba, njega su predali u parlamentarnu proceduru. Ipak, malo je izvjesno da će se danas naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, budući da mora proći najmanje 24 sata da se prijedlog zakona nađe na dnevnom redu sjednice.

Nezvanično, postoji mogućnost da predsjedavajući Doma Edin Mušić za sutra zakaže još jednu vanrednu sjednicu na kojoj bi se ovaj prijedlog zakona mogao razmatrati.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

U Predstavničkom domu, kao i u Domu naroda postoji dovoljan broj ruku da se ovaj zakon izglasa. Budući da je HDZ BiH protiv ovog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.