BiH
4

Šefovi diplomatija EU danas raspravljaju o BiH

SRNA
Vijeće ministara vanjskih poslova EU raspravljat će danas o BiH, u kontekstu onoga o čemu je tokom posjete BiH govorila visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnostst Catherine Ashton, rekla je ranije Srni glasnogovornica Ashton Maja Kocijančič.

Prema njenim riječima, danas će biti održan redovan sastanak šefova diplomatija EU tokom kojeg će biti vođena rasprava, ali neće biti zaključaka ili usvajanja dokumenata.

Ashton je prošle sedmice tokom posjete BiH najavila da će šefove diplomatija obavijestiti o razgovorima, koje je vodila tokom posjete BiH.

"Narednih sedmica ću održati veliki broj sastanaka i razgovora o BiH sa predstavnicima članica EU. Međutim, ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica, nego o želji da vam pomognemo da je preskočite. U tom kontekstu razmatramo šire angažovanje kako bismo pomogli da ova pitanja riješite", rekla je Ashtonova u Sarajevu.

Ona ja podsjetila da je EU proteklih godina uložila znatne napore da pomogne BiH i da Unija sada razmatra na koje načine može učiniti još više.