Konvencija odlučila
1.1k

Šefik Džaferović zvanično kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Konvencija Stranke demokratske akcije (SDA) izabrala je na današnjoj sjednici Šefika Džaferovića kao kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon tajnog glasanja članova Konvencije SDA Šefik Džaferović je imao 104 glasa, a Safet Softić 87.

“Ja sam počašćen tim činom i postupkom. To za mene predstavlja veliku čast, obavezu i odgovornost. Uvjeren sam da će SDA kao najjača bosanskohercegovačka politička stranka realizovati sve svoje izborne ciljeve to jeste da će biti vodeća stranka u BiH nakon narednih izbora”, rekao je Džaferović.

Pravo glasa na sjednici imali su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, članovi Glavnog odbora i Predsjedništva SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članice Predsjedništva Asocijacije žena, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i zastupnici SDA u zakonodavnim organima države Bosne i Hercegovine i njenih entiteta.

Izbor Džaferovića kao kandidata SDA za Predsjedništvo BiH nije nikoga iznenadio s obzirom na to da se već mjesecima spekulisalo kako Izetbegović smatra da ga u "predsjedničkoj stolici" treba naslijediti upravo on.

Šefik Džaferović (61) trenutno se nalazi na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u SDA obnaša funkciju potpredsjednika. Posljednje 22 godine radio je isključivo poslove vezane za političke funkcije.

Od 1996. do 2002. godine obavljao je poslove sekretara Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), savjetnika guvernera u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), predsjedavajućeg Skupštine ZDK i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Džaferović od 2002. godine pa do danas, odnosno posljednjih 16 godina, obnaša dužnost zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, a u dva navrata (mandat 2002.-2006. i 2014.-2018.) nalazio se i na mjestu člana Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izbor Džaferovića kao kandidata SDA za Predsjedništvo BiH uslijedio je nakon što su Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović povukli svoja imena s liste potencijalnih kandidata.

Zanimljivo je da u SDA ne postoji potpuno jedinstvo u vezi s izborom Džaferovića, što dokazuje i nedavni istup potpredsjednika SDA i ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramića. On je Džaferovića nazvao osobom koja "stolicu ne da nikome i na za šta, osim za drugu stolicu".