BiH
0

Šefik Džaferović: Prijedlog za uvođenje kanala na hrvatskom jeziku razbija RTV sistem BiH

Anadolija
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predložene izmjene i dopune Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu (JRT) Bosne i Hercegovine kojim se predviđa uspostava kanala na hrvatskom jeziku (RTVH) kao četvrtog javnog emitera u BiH nisu prihvatljive. Njime se, ocijenio je za Anadolu Agency (AA) predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović "razbija Javni RTV sistem BiH i uvode nove podjele". 

"Radi se o zakonskim rješenjima koja su na Vijeću ministara BiH usvojena preglasavanjem ministara iz bošnjačkog naroda. Također, veoma je indikativno da su izmjene i dopune Zakona o JRT sistemu BiH na Vijeću ministara usvojene još 11. januara 2013. godine, a da su u parlamentarnu proceduru upućene nakon petnaest mjeseci (14. aprila 2014. godine). Umjesto prijedloga novih zakona treba učinit sve na implementaciji važećih zakona o Javnom RTV sistemu i servisima te uspostaviti javnu korporaciju koja bi imala koordinirajuću ulogu za sve javne servise u BiH, a čije se osnivanje uporno osporava", zaključio je Džaferović, koji je i zastupnik SDA u Predstavničkom domu PS BiH i potpredsjednik te stranke. 

On je naglasio kako se mora učiniti sve da se u okviru postojećih javnih servisa u BiH generalno osigura ravnopravna zastupljenost bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika koji su u upotrebi u BiH. 

"To se posebno odnosi na javni emiter u bosnakohercegovačkom entitetu Republika Srpska, odnosno RTRS. Svakako, za dosljednu implementaciju ravnopravne zastupljenosti sva tri jezika treba se boriti i u entitetskom javnom servisu Federacije BiH, ali i na državnom nivou", naglasio je Džaferović. 

Izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH inače, propisano je da se za potrebe uspostave kanala na hrvatskom jeziku osigura da za RTVH pripada 20 neto prihoda od marketinškog oglašavanja i isto toliko procenata od RTV takse naplaćene na teritoriji BiH.

Da bi se to ostvarilo predloženo je da se ukupni udio za BHRT sa 50 posto smanjuje na 40, a entitetskih javnih emitera - FTV i RTRS sa 25 na po 20 posto.      

Razmatranje ovog zakonskog rješenja trebao bi se pred zastupnicima naći već na narednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, u maju.