{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo HDZ-a razgovaralo o evropskim integracijama i kanalu na hrvatskom jeziku

S
7.4.2014. u 20:27
2
78
Predsjedništvo HDZ-a razgovaralo o evropskim integracijama i kanalu na hrvatskom jeziku
2
Predsjedništvo HDZ-a razgovaralo o evropskim integracijama i kanalu na hrvatskom jeziku
Predsjedništvo HDZ BiH razmatralo je danas u Mostaru pitanja u vezi sa evropskim integracijama BiH, odnosno, uspostavljanju mehanizma koordinacije, kao i o Javnom RTV sistemu i uspostavljanju kanala na hrvatskom jeziku, te Izbornoj strategiji ove stranke za predstojeće opšte izbore u BiH.
U saopštenju HDZ-a BiH navodi se da su članovi Predsjedništva stranke, razgovarajući o evropskim integracijama i uspostavljanju mehanizma koordinacije, donijeli tri zaključka u kojima se iskazuje puna opredijeljenost za put BiH u evroatlantske integracije.

U zaključcima se navodi da je način izvještavanja i saradnje sa Evropskom komisijom u provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju bio protivzakonit i protivustavan, jer nisu poštovana ustavna ovlaštenja i odgovornosti svih nivoa vlasti u BiH.

Predjedništvo HDZ BiH će ustrajati na rješenjima koja će uključivati predstavnike kantona, odnosno na zakonitom i ustavnom procesu izvještavanja, a za nepostizanje dogovora o mehanizmu koordinacije iz BiH odgovorne su one političke snage koje ne poštuju Ustav i ustavna ovlaštenja i odgovornosti tijela izvršne vlasti u BiH.

Na sjednici u Mostaru bilo je riječi i o Javnom RTV sistemu i uspostavljanju kanala na hrvatskom jeziku i procjena Predsjedništva HDZ-a BiH je da bi ovaj zakon trebao ući u parlamentarnu proceduru, te da bi o toj važnoj temi trebalo uskoro organizovati okrugli sto.

Cilj održavanja okruglog stola o ovoj temi je da se javnost i funkcioneri HDZ-a BiH na svim nivoima vlasti upoznaju o tome dokle se stiglo u rješavanju ovog vrlo važnog pitanja za hrvatski narod, te da se razmotre sve zakonske mogućnosti oko rješavanja pitanja uspostavljanja hrvatskog kanala u sklopu Javnog RTV sistema.

Članovi Predsjedništva HDZ BiH usvojili su prijedlog Izborne strategije za opšte izbore u BiH koja će u narednih mjesec dana biti predložena Glavnom odboru i drugim stranačkim tijelima, a nakon toga će biti predstavljena i javnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: