Ima očekivanja
28

Šefik Džaferović o odlasku Dodika u Rusiju i odnosu Hrvatske prema BiH

Klix.ba
Šefik Džaferović (Foto: D. S./Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentarisao je prvi javni izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske za 2018. godinu, u kojem se posebno osvrnula i na aferu koja se odnosi na vrbovanje selefija u BiH, kao i odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Rusiju.
Riječ je o aferi nastaloj nakon medijskih informacija o tome da su državljani BiH otkrili da su ih službenici SOA-e vrbovali za saradnju te da su im tražili prijenos oružja do lokalnih mesdžida kako bi BiH bila označena kao terorističko uporište.

"Prije svega, očekujem odgovor Republike Hrvatske na protestnu notu koju je uputila Predsjedništvu BiH povodom brojnih zloupotreba koje su učinjene građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj i raznih vrsta uslovljavanja pa i uslovljavanja koje je vezano za saradnju s njihovim obavještajnim službama. Kada dobijem taj odgovor onda ću htjeti dalje komentirati, a do tada je sve što o toj temi dolazi za mene obična špekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija jednog nekorektnog odnosa prema BiH. Glavni cilj tog odnosa nije da se stvarno riješi neki problem, već da se dođe u poziciju pred međunarodnim faktorima koja bi favorizirala te koji pokreću takve priče i koja bi u neki drugi plan stavljala BiH", rekao je Džaferović.

Komentarišući odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mirolada Dodika u Sankt Peterburg gdje će, kako je najavio, rehabilitovati dogovor u vezi s gasom i odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok prema RS-u, odnosno BiH, Džaferović je naglasio da entiteti tu ne mogu uraditi ništa jer je gasna infrastruktura u nadležnosti države.

"Ja sam iz medija obaviješten da Dodik putuje na ekonomski forum na kojem kaže da će razgovorati o konekciji BiH i turskog toka. O tome jeste bilo govora prilikom posjete Ankari početkom maja ove godine, ali sve je ostalo na tome. Dodik ovaj put ide bez odluke Predsjedništva BiH i bez usaglašenih stavova na državnom nivou kada je riječ o plinskoj konekciji", pojasnio je Džaferović.