Saznaje Klix.ba
597

Šefica njemačke diplomatije Analena Baerbock dolazi u Sarajevo

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Baerbock narednih dana stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba.

Ovo će biti nastavak svojevrsne ofanzivne njemačke diplomatije u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini i regiji koju Njemačka ocjenjuje vrlo ozbiljnom.

"Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Napori u pravcu otcjepljenja su neprihvatljivi. Prema mom mišljenju, to znači da bi se sada postojeći režim sankcija trebao primijeniti i protiv gospodina Dodika", izjavila je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova poslije susreta šefova diplomatija EU sredinom decembra prošle godine.

Od stupanja na dužnost Baerbock je veoma zainteresirana za situaciju naš region, a posebno BiH, zbog čega Vlada Njemačke na Zapadni Balkan šalje specijalnog izaslanika - Manuela Sarrazina. Prije toga je Adis Ahmetović imenovan za specijalnog izaslanika Bundestaga za Zapadni Balkan.

Na nedavnom sastanku u Minhenu kojem je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, se govorilo se, između ostalog, o ulozi Evropske unije te je istaknuta važnost konstruktivnog angažmana Njemačke u našoj regiji. Njemačka ministrica vanjskih poslova je poručila kako će ova država nastavljati podržavati države regije te ponovila da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Također, današnja sjednica Vijeća Evropske unije neće donijeti toliko očekivane sankcije Miloradu Dodiku i njegovom režimu no kako saznaje Klix.ba već narednog mjeseca Njemačka i druge zemlje krenuti će u proces pojedinačnog sankcioniranja režima iz Banje Luke.

Prethodni šef njemačke diplomatije Heiko Mass je jasno naglasio da Njemačka neće dozvoliti ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suverentiteta BiH te da će svi oni koji rade protiv BiH snositi žestoke sankcije.