{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šef misije OSCE-a: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izmjena Krivičnog zakona FBiH

21.6.2018. u 10:21
354
113
Šef misije OSCE-a: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izmjena Krivičnog zakona FBiH
354
Šef misije OSCE-a: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izmjena Krivičnog zakona FBiH
Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Povodom izmjena člana 382. Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na protuzakonito posredovanje, oglasili su se i iz OSCE-a ističući zabrinutost.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Misija OSCE-a u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi s najnovijom odlukom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da izmijeni Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s krivičim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem kao jednim od krivičnih djela korupcije.

"Misija smatra da ova odluka predstavlja djelimičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način. Također je zabrinjavajuće da je odluka o izmjeni zakona donesena u skraćenom postupku i bez odgovarajuće rasprave", kazao je Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Nadalje, Misija smatra da će, ako ova izmjena bude usvojena, ona vjerovatno imati direktan utjecaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara koji dolaze iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH.

"Stoga, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije, nego umjesto toga podriva tu borbu. Sve političke strukture u BiH, uključujući one u Federaciji Bosne i Hercegovine, su iskazale svoju posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije", navode iz OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH poziva Parlament Federacije BiH da donosi odluke koje odražavaju tu posvećenost.

"Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pažljivo pratiti dalji razvoj događaja u vezi s ovim pitanjem i ona ostaje posvećena pružanju podrške svim nivoima vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije", zaključuju iz OSCE-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: