Amnestija kriminala
495

Ko je sve podržao izmjene Krivičnog zakona FBiH, pojedini se i ne sjećaju kako su glasali

Piše: S. H.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer su više nego uvjerljivo izglasali izmjene pojedinih članova Krivičnog zakona FBiH. Čak 61 zastupnik je to podržao. A glasalo se o izmjenama odredbi koje regulišu uzimanje mita te zloupotrebu službenog položaja radi ostvarivanja koristi.

Izmjene zakona je predložila zastupnica PDA Elzina Pirić, a podržali su je zastupnici iz SDA, SDP-a, HDZ-a i SBB-a. Zakon je izmijenjen pod izgovorom da ga je potrebno uskladiti s normama u evropskim zemljama.

Karajbić nije siguran ni da li je bio na sjednici, ni kako je glasao

Kontaktirali smo šefa Kluba SDP-a Elvira Karajbića koji nam je kazao da su neki zastupnici te stranke bili van sale kada se glasalo te da on ne zna kako su svi SDP-ovci postupili. Potom smo pitali njega, kao šefa Kluba, kako je on glasao, na što je odgovorio:

"Glasovi SDP-a nisu bili odlučujući, već glasovi vladajuće većine uz podršku pojedinih iz opozicije, poput DF-a. Mi smo jučer imali stranačke obaveze zbog zakona o izbornim jedinicama pa nismo sve vrijeme bili u sali. Radili smo na Izbornom zakonu pa se ne mogu sjetiti. Većina Kluba SDP-a nije bila prisutna. Glasali smo o četiri ili pet zakona, nešto je vraćeno u nacrt, a mislim da sam ja možda i bio prisutan", kazao nam je Karajbić.

On poručuje da je Zakonodavno-pravna komisija izmjene ovog zakona ocijenila pozitivnim.

DF: Ostali smo usamljeni, mi nismo glasali za izmjene zakona

S druge strane, iz DF-a poručuju da su oni jedini bili protiv ovih izmjena.

"Kao šef Kluba DF-a sam ponosan jer mi nismo podržali ove izmjene zakona. Žao mi je što smo ostali usamljeni. Cijenili smo da one imaju politički kontekst. Sramotno je, s obzirom na implikacije, da se ovakav zakon usvoji. Sada se želi spriječiti završetak određenih sudskih procesa koji tretiraju trgovinu utjecajem. Ovo je katastrofalan potez. Ovim se želi minimizirati pravna kvalifikacija trgovine utjecajem", kazao nam je Dženan Đonlagić.

Suština koja se mijenja

Trgovina utjecajem se u BiH najčešće dešava kod famoznog zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima.

"Jasna je intencija na kojem članu zakona se željelo intervenirati. Ovdje imamo lične interese, jer se tačno ciljalo na 382. član Krivičnog zakona koji tretira trgovinu utjecajem. Mi smo tražili da se sve izmjene Krivičnog zakona jučer skinu s dnevnog reda, jer je bilo četiri ili pet tačaka koje su se odnosile na izmjene tog zakona. To je neuobičajeno pa smo tražili da se to vrati Vladi FBiH da se analizira, ali nismo dobili podršku. Razočaran sam duboko načinom glasanja SDP-a", naglašava Đonlagić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radi se o članu 382 Krivičnog zakona FBiH koji glasi: "Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili utjecajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina".

Izvjesno je da će se taj član promijeniti i to na slijedeći način: "Ko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina", predložila je Pirić, a većina jedva dočekala da podrži.

Jasno je da je prema još uvijek važećem zakonu krivična odgovornost za sve one koji čak i posreduju koristeći svoj položaj i utjecaj da službena osoba izvrši ili ne izvrši službenu radnju. To bi se prema novom zakonu trebalo promijeniti te bi odgovornost glasila ukoliko osoba zahtijeva ili primi mito iskorištavanjem svog pložaja. Razlika je evidentna. Funkcioneri će moći posredovati za određene radnje i to neće biti krivično djelo.