O spornim zaključcima
33

Šef misije OSCE-a Bruce Berton: VSTV negira osnovnu funkciju Parlamenta BiH

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Šef misije OSCE-a Bruce Nerton odgovorio je na upit portala Klix.ba u vezi sa današnjim zaključcima VSTV-a kojim se ne priznaju prethodni zaključci Parlamenta BiH, a koji se odnose na navode o korupciji u ovoj pravosudnoj instituciji.
Kako je naveo Berton, transparentnost i integritet su osnovni preduslovi za povjerenje javnosti u sve institucije u BiH, uključujući pravosuđe.

"Jedna od najbitnijih uloga Vijeća je da jasno demonstrira da upravlja integritetom sopstvenih članova, te da je u stanju da zadrži najviše moguće standarde kompetentnosti, profesionalizma i integriteta kompletnog pravosudnog sistema. Imajući to u vidu, takođe je bitno naglasiti da Parlamentarna skupština BiH ima ulogu u osiguranju odgovornosti javnih institucija pred građanima BiH kojima služe. Nezavisnost sudstva se prvo i, što je najbitnije, odnosi na sposobnost tužilaca i sudija da istraže, procesuiraju i presude u pojedinačnim slučajevima bez vanjskog pritiska ili uticaja. Parlament je u potpunosti kompetentan da razmatra rad pravosudnog sistema, dok god se time ne utiče na pojedinačne slučajeve. Zaključci Vijeća od 18. jula 2019. godine se čini da u potpunosti negiraju ovu osnovnu funkciju Parlamentarne skupštine BiH", naveo je Berton.

Odgovornost pravosuđa je, kaže on, takođe ključan element vladavine prava u svakom demokratskom društvu. Kao što je Misija OSCE-a u BiH prethodno naglasila, niko ne smije biti iznad zakona.

"Članovi VSTV-a trebaju predstavljati najviše moguće standarde kompetentnosti i integriteta. Povećanje javnih i parlamentarnih poziva na odgovornost u VSTV-u nije jednako nepotrebnom pritisku na pravosuđe, kao što Vijeće navodi u svojim zaključcima. Nedavni prijedlozi članova Vijeća, na svojim javnim sjednicama, o mogućnosti kolektivne ostavke, pokazuju da u samom Vijeću već postoji zabrinutost oko vlastitog integriteta. Misija predlaže da, umjesto što zauzima odbrambeni stav, Vijeće bi moglo bliže ispitati razloge za povećane zahtjeve za integritetom i odgovornošću, te da ih pokuša riješiti na pozitivan i transparentan način. Misija OSCE-a u BiH ostaje partner svim pravosudnim institucijama i nastaviće pružati podršku u unapređenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini", tvrdi Berton.